„U Beogradu bez značajnijeg povećanja poreza na imovinu“

Biznis 03. dec. 202017:51
Podeli:
Hram Svetog Save
Foto:Zoran Lončarević

Sledeće godine u Beogradu neće biti značajnijeg povećanja poreza na imovinu, pri čemu će određene kategorije dobiti i manji porez nego ove godine, s ozbirom na smanjenje prosečnih cena kvadrata, kaže gradska sekretarka za javne prihode Violeta Nićiforović.

Ona je za Tanjug rekla da Grad Beograd, po zakonu, ima obavezu svake godine da do 30. novembra objavi prosečne cene kvadrata po vrstama nepokretnosti i zonama koje će se koristiti za utvrđivanje osnovice za porez na imovinu.

„Te prosečne cene se dobijaju na osnovu podataka iz prometa nepokretnosti u periodu od 1. januara do 30. septembra. Na osnovu tih podataka cene se neće značajnije menjati“, rekla je Nićiforović.

Objasnila je da će neznatno povećanje poreza biti za stanove i garaže zato što se u prometu povećavaju cene tih vrsta nepokretnosti.

Druge vrste nepokrentosti će, napominje, imati i smanjenje poreske osnovice zato što su prosečne cene kvadrata negde niže nego ove godine.

„Pored te cene, iduće godine osnovica će biti manja za jedan posto po osnovu starosti objekta, odnosno amortizacije. To znači ako je povećanje pet odsto, umanjite jedan odsto, manja je osnovica zbog amortizacije“, kaže Nićiforović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar