Nova tura od 100.000 vaučera za odmor u Srbiji, u vrednosti od po 10.000 dinara, biće uskoro podeljena, a za taj novac građani mogu da plate jedno noćenje na Zlatiboru i Kopaoniku, a dva u Sokobanji. Međutim, ko želi da odseda u luksuznom planinskom hotelu, umesto u apartmanu, vaučer mu neće "pokriti" ni jednu noć.

Kao i prilikom prethodnih dodela vaučera, biće ih podeljeno 100.000, a novina je da će vrednost svakog biti 10.000 dinara, umesto dosadašnjih 5.000. Vaučeri će moći da se iskoriste za putovanje u zemlji, koje će trajati najmanje pet noćenja, i to samo u turističkim objektima koji učestvuju u programu subvencionisanja.

Foto: Shutterstock

Kako uskoro, 15. januara, kreće nova tura podele vaučera, proverili smo koje su popularne turističke lokacije u našoj zemlji, za koje su građani i do sada koristili vaučere, kako bismo videli koliko će građani morati da doplate za svoj odmor. Prilikom prošlgodišnje podele vaučera, takođe u januaru, najtraženije lokacije bile Sokobanja, kao i Zlatibor, Divčibare i Kopaonik.

Sokobanja

Jedna od najpopularnijih lokacija za odmor prilikom prošle zimske raspodele vaučera bila je Sokobanja.

PROČITAJTE JOŠ

Ko na ovoj lokaciji želi da odseda u apartmanu, to će ga, za pet noćenja, što je minimum, koštati 22.000 dinara, što znači da vaučer pokriva manje od pola putovanja – odnosno dva noćenja, pa turisti moraju da doplate po 12.000.

Tako se otprilike kreću cene i u drugim smeštajima.

Recimo, u drugom apartmanu, pet noćenja za jednu osobu izađe 25.000 dinara – 15.000 je potrebno doplatiti.

Zlatibor

Zlatibor je poznat kao jedna od skupljih turističkih destinacija u našoj zemlji, što potvrđuju i cene smeštaja po noćenju. Primera radi, ko hoće da odseda u privatnom smeštaju, zapravo objektu poput brvnare, to će ga izaći skoro 47.000 dinara.

Foto: BETAPHOTO/DRAGAN KARADAREVIC

Prema tome, vaučer pokriva tek jedno noćenje, a ko se odluči na tu vrstu smeštaja, moraće da doplati 37.000 dinara.

S druge strane, postoji i nešto povoljnija opcija u apartmanima, u kojima pet noćenja košta 20.500 dinara.

Tako je za ovaj odmor potrebno doplatiti 10.500 dinara.

Divčibare

Na ovoj popularnoj turističkoj destinaciji pronašli smo smeštaj u privatnom apartmanu, a pet noćenja košta oko 26.500 dinara.

Divčibare Foto:N1/ Milena Kuzmanović

Građani koji žele da provedu odmor tu, moraće da doplate 16.500 dinara, s obzirom na to da je vrednost vaučera 10.000 dinara.

Međutim, ovde mogu da odsedaju četiri osobe, tako da trošak može da bude drastično manji kada putuje više ljudi.

Kopaonik

U najpopularnije turističke lokacije ušao je i Kopaonik. Za one građane koji više vole hotele nego apartmane, sa ove planine stižu dobre vesti, jer postoje i hoteli koji učestvuju u programu subvencionisanja.

Foto: Printscreen Nova/Video

Međutim, za to treba izdvojiti dosta novca.

Tako smeštaj u jednom hotelu na Kopaoniku, za pet noćenja, košta čak 98.500 dinara. Dakle, s obzirom na to da je vrednost vaučera 10.000, potrebno je doplatiti 88.500.

kopaonik skijanje
Ilustracija; Foto: Mark Yuill / Alamy / Alamy / Profimedia

S druge strane, pronašli smo značajno povoljniju opciju, ali u apartmanima.

Kako se navodi na sajtu za rezervacije, jedan od apartmana koji učestvuju u programu subvencionisanja, za pet noćenja košta 50.000 dinara, što jeste drastično povoljnije od hotela, ali vaučer nije ni blizu dovoljan da “pokrije” više od jednog noćenja.

BONUS VIDEO Počinju zimske čarolije: Praznično oslikavanje izloga u Beogradu i Deda Mrazovo selo u Šapcu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare