Foto: Shutterstock

"Preporučuje se putnicima da od 1.oktobra 2020. godine, prilikom kupovine novog turističkog putovanja, kao i prilikom ugovaranja zamenskog putovanja, obrate pažnju da li turistička agencija organizator turističkog putovanja poseduje licencu i propisanu garanciju putovanja". Ovo obaveštenje osvanulo je danas na sajtu Ministarstva trgovine i turizma bez dodatnih objašnjenja. A razlog postavljanja ove informacije je - opasnost da oko 400 turističkih agencije prvog dana oktobra ostane bez licence.

Oko 400 turističkih agencija – turoperatora bi u četvrtak, prvog oktobra, kao što je Nova.rs već pisala – moglo da izgubi licencu za organizovanje putovanja.

Razlog je što suosiguravajuće kuće u poslednjem trenutku odbile da agencijama produže polise osiguranje koje predstavljaju garanciju za organizovanje putovanja. A, bez ove polise – agencije gube licencu za rad.

„Doći ćemo u situaciju da od oktobra nemamo nijednog licenciranog turoperatora – to su turističke agencije koje organizuju putovanja, a ima ih oko 400. Mnogo više je subagenata – agencija koje nemaju pravo da organizuju putovanja, već samo da ih prodaju”, rekao je Aleksandar Seničić, direktor JUTA.

Ostaje nejasno zašto se resorno ministarstvo nije izjasnilo povodom problema koji pogađa sve turoperatore, s obzirom da su sve osiguravajuće kuće odbile da produže polise svim agencijama.

Nema ni informacija o eventualnoj izmeni pravnilnika, kao podzakonskog akta koji reguliše pitanje polise osiguranja kao garancije za putovanja.

U JUTA imaju rešenje koje bi turističkim agencijama omogućilo dodatno vreme za neko – prelazno rešenje.

„Naše rešenje je da nam daju anekse polisa osiguranja na dodatna tri meseca. Osiguravajuće kuće imaju isti rizik i sada i u naredna tri meseca. Tu se ništa neće promeniti“, objašnjava Seničić.

Kako ističe – putnici koji su svoje aranžmane već uplatili su sigurni.

„Svi koji su aranžmane uplatili do 30. septembra ove godine – nemaju razloga za brigu“, pojasnio je Seničić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare