Foto: Shutterstock

Cene nekretnina za izadavanje u Beogradu već mesecima rastu, te je očekivano i to što su i poslovni prostori često preskupi. U zavisnosti od lokacije i površine prostora koji tražite, na najpopularnijim lokacijama u prestonici možete da pronađete prostore u rasponu od 400, pa sve do 35.000 evra na mesečnom nivou.

Kako za Nova.rs objašnjava operativni direktor agencije „City expert“ Miloš Mitić, poslovni prostori mogu se podeliti na više kategorija – od sekundarnog tržišta stanova i kuća, pa sve do poslovnih zgrada, odnosno prostora kategorije A.

Najveći deo poslovnih zgrada nalazi se na opštini Novi Beograd, a upravo je na ovaj deo grada usmeren najveći deo tražnje.

„Ono što firme, vrlo često iz IT sektora, jesu kuće koje se mogu koristiti kao poslovni prostor, i to na Senjaku i Dedinju, Profesorkoj koloniji i u Starom gradu“, kaže Mitić, dodajući da, kada su u pitanju stanovi koji se koriste u poslovne svrhe, traženi su kondominijumi kao što su Beograd na vodi ili A blok.

Novi Beograd  

Cene mesečne rente za ovaj deo grada kreću se u hiljadama evra. Tako je za poslovni prostor od 100 kvadrata u Bloku 19a, na mesečnom nivou potrebno izdvojiti 1.000 evra. U Bloku 25, za prostor od 107 kvadrata plaćaćete rentu u iznosu od 1.300 evra.

Ukoliko tragate za poslovnim prostorom od nekoliko stotina kvadrata, budite spremni da ga plaćate više od 3.000 evra, a tek ukoliko vam je potreban objekat od tridesetak kvadrata, možete da očekujete da platite manje od 600 evra.

U A bloku najjeftiniji polsovni prostor, veličine 80 kvadrata, košta 1.200 evra dok je, s druge strane, najskuplji – 10.000 za 350 kvadratnih metara.

Popularan je i West 65 na toj  lokaciji ne postoji veliki broj slobodnih poslovnih prostora, ali oni koji su otvoreni za izdavanje koštaju papreno.

Primera radi, za poslovni prostor od 69 kvadrata, na mesečnom nivou potrebno je izdvojiti oko 1.500 evra.

Senjak

I u ovom delu grada cene su visoke, te se veliki poslovni prostori oglašavaju i za do 3.000 evra.

Manje od 500 evra mesečno plaćaćete samo ukoliko je prostor koji tražite nešto manji – do 70 kvadrata.

Dedinje

Cene su i na Dedinju vrlo slične, ali se na oglasima koje možete da pronađete na internetu posebno izdvaja jedan – ukoliko vam je potreban veliki prostor, u ovom slučaju površine od 1.154 kvadrata, to ćete plaćati 15.000 evra mesečno.

U ovom delu grada najbolje ćete proći ukoliko tražite prostor manje površine, te ćete za 57 kvadrata plaćati 400 evra, a sve veće od toga približava se cifri od 1.000 evra.

Profesorska kolonija

Na ovoj, prema rečima našeg sagovornika, veoma traženoj lokaciji kada su u pitanju poslovni prostori, cene se kreću od 450 evra za prostor od 35 kvadrata, pa sve do 3.500 za 500 metara kvadratnih.

Ipak, najviše je ponuda za poslovne prostore koji se nalaze u rasponu od 2.000 do 2.200 evra.

Centar grada 

Cene u samom centru grada vrtoglavo su visoke, a jedan od najskupljih oglasa nudi prostor od 2.400 kvadrata za čak 35.000 evra.

Čak i značajno manji lokali, od 200 kvadrata, koštaju više od 10.000 evra na mesečnom nivou.

Najjeftiniji poslovni prostori koji su trenutno u ponudi koštaju 200 do 250 evra, ali su njihove kvadrature izuzetno male – idu i od 19 kvadrata.

Beograd na vodi

Kula Beograd Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Sve popularniji Beograd na vodi privlači i ljude kojima je potreban poslovni prostor, a cene variraju od 400 do 12.000 evra.

Najskuplji oglas koji je u ponudi nalazi se u Savskoj ulici, a za 12.000 evra mesečno na korišćenje dobijate 1.000 kvadrata poslovnog prostora.

S druge strane, ukoliko vas je više privukla cifra od 400 evra – na raspolaganju ćete imati 20 do 25 kvadrata.

Central garden

Central garden još jedna je u nizu lokacija sa luksuznim poslovnim prostorima, a njihove cene u skladu su sa uređenjem i lokacijom.

Primera radi, jedan od oglašenih lokala sa velikim izlogom, površine 150 kvadrata izdaje se za oko 3.000 evra.

Međutim, i za ovu lokaciju, kao i za West 65 važi isto – oglasi na internetu nemaju puno ponuda poslovnih prostora u ovim kvartovima.

Zemun

Cene u ovom delu grada značajno variraju. Tako možete pronaći veliki magacin za 100 evra, kao i manje kancelarijske prostore od 30 kvadrata po cenama između 200 i 300 evra.

Naravno da se i ovde oglašavaju prostori od nekoliko hiljada kvadrata koji mogu koštati i do 25.000 evra, ali od svih popularnih lokacija, najveće šanse da poslovni prostor pronađete po pristojnoj ceni, imate upravo na Zemunu.

Kancelarija, poslovni prostor
Foto: Shutterstock

Kako za portal Nova.rs objašnjava Jasmina Gavrilov Dražić iz agencije „Četiri zida“, izdavanje poslovnih prostora u Beogradu isplativ je biznis, te upravo zbog toga vlasnici biraju da svoje lokale izdaju na mesečnom nivou, pre nego da ih prodaju.

„Najtraženiji lokali se oni pri centru grada ili na atraktivnim lokacijama – blizu reke, velikih poslovnih zgrada, dok se magacini i hale po pravilu nalaze na periferiji“, objasnila je nađa sagovornica.

BONUS VIDEO Cene montažnih kuća u Srbiji eksplodirale

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram