Stambeni kompleksi u kojima stanari, pored prostora za život, imaju i prodavnice, restorane i slično, godinama unazad postali su vrlo popularan koncept gradnje u Beogradu, a pogotovo su traženi među dobrostojećim građanima koji traže komfor. Iako je Beograd na vodi praktično sinonim za stambene komplekse, u periodu od januara do marta, najviše ljudi se ipak skućilo u kompleksu u Višnjičkoj banji, gde kvadrat u proseku košta manje od 1.700 evra.

Višnjička banja je za nekoliko meseci uspela da privuče veliki broj novih stanara, a ključni faktor koji je uticao na to je stambeni kompleks Sunnyville u ovom delu grada. Samo u tom kompleksu je od januara do marta prodato čak 129 stanova, što pokazuju podaci agencije za nekretnine “Cordon”.

Višnjička banja, naselje, reportaža, ulica, zgrada, zgrade
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Prosečna cena kvadrata u ovom kompleksu iznosi manje od 1.700 evra, ali raspon cena varira od 670 do više od 2.300 evra.

Beograd na vodi šampion visokih cena

U Beogradu na vodi, koji je zasigurno najpopularniji stambeni kompleks u glavnom gradu, prodato je 10 stanova manje – 119.

PROČITAJTE JOŠ

Prosečna cena kvadrata bila je, u prva tri meseca ove godine, daleko veća nego u Višnjičkoj banji – više od 4.500 evra. Poznato je, međutim, da Beograd na vodi ima najskuplje stanove u čitavoj Srbiji, ne samo u glavnom gradu, pa tako kvadrat na ovoj lokaciji ide od oko 3.300 pa i preko 10.000 evra.

Interesantno je, međutim, da na listi najpopularnijih lokacija Beograd na vodi pada zbog, ni manje ni više – stranih investitora. Oni, naime, imaju praksu potpisivanja predugovora, koji ne ulaze u zvaničnu statistiku Republičkog geodetskog zavoda. Ugovori se, zapravo, potpisuju tek pri useljenju, tako da neki stanovi, iako su prodati, u izveštaj ulaze tek naknadno.

Kupuju se i stanovi na Novom Beogradu, Banovom brdu, Zvezdari…

Na trećem mestu nalazi se projekat Lastavice u Jurija Gagarina na Novom Beogradu, gde je za tri meseca prodat 71 stan. Prosečna cena bila je 3.230 evra po kvadratu mada je stan moguće pazariti od 2.600 do 3.900.

Četvrti najatraktivniji kompleks za kupce je Victory Gardens u blizini Požeške ulice na Banovom brdu. Na ovoj lokaciji, od januara do marta prodata su 53 stana, po prosečnoj ceni od oko 2.700 evra po kvadratu. Cene su se, inače, kretale od oko 2.400 do 3.200 evra po kvadratnom metru.

Foto: Instagram/victorygardens.rs

Poslednji na listi pet najpopularnijih je kompleks Woodstar Residence na Zvezdari, sa 43 potpisana kupoprodajna ugovora. Prosečna cena tih stanova bila je 1.750 evra po kvadratu. Cene su se, međutim , kretale od 1.400 do 2.400 evra.

Na stanove dato pola milijardi evra

U prvom kvartalu ove godine, ukupan iznos novca koji su kupci potrošili na stanove u Srbiji izosi čak 479,6 miliona evra.

To je, međutim, pad u odnosu na isti period prošle godine, kada su kupci nekretnina potrošili 537,1 milion evra.

BONUS VIDEO Kaća Lazarević: Lobi velikih investitora diktira cene stanova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar