Telekom Srbija
Telekom Srbija Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

U izveštaju Evropske komisije o Srbiji prvi put se spominje i državna kompanija Telekom Srbija. Ukazuje se na vlasništvo Telekoma u medijima, ali i na sudske sporove koji se vode. Pojedini ekonomski novinari poručuju da Evropska unija na taj način šalje jasnu poruku - da prati šta se dešava na srpskom tržištu telekomunikacija i da uočava monopol koji kreiraju kompanije u vlasništvu Telekoma.

U izveštaju Evropske komisije, ocene na račun Srbije u pogledu medijskih sloboda ni ovoga puta nisu dobre. Zamerke su brojne. Predstavnici države se pozivaju i da obezbede pravično sufinansiranje medijskih sadržaja koji služe javnom interesu i povećaju tranparentnost u vlasništvu nad medijima i oglašavanju. Prvi put u svom izveštaju Komisija spominje državnu kompaniju Telekom.

„U toku je nekoliko sudskih sporova i postupaka u kojima su Telekom Srbija, čiji je većinski akcionar država, i privatne kompanije, kako u Srbiji tako i u inostranstvu, u kontekstu visoke koncentracije medijskog tržišta u Srbiji“, navodi se u izveštaju.

„Oni hoće da kažu da vide monopol i da bi i država Srbija kao većinski vlasnik i kompanija o kojoj je konkretno reč morala da povede računa o tome šta piše u izveštaju Evropske unije“, ocenjuje Miša Brkić, ekonomski novinar.

Sagovornik N1 dodaje i da za Telekom koji najavljuje da do kraja godine planira da izađe na jednu od evropskih berzi – nije dobro da ima bilo kakve sporove – sa korisnicima, medijima, ali i sa drugim kompanijama koje konkurišu na istom telekomunikacionom tržištu.

Opširnije čitajte na N1.

BONUS VIDEO – Srbija nikad gore nije prošla: U izveštaju iz EU o Srbiji prvi put pomenuti afera Krušik i Telekom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar