Jelena Tanasković Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković tokom sastanka sa malinarima istakla je da je država u toj oblasti uradila puno stvari i istakla da očekuje rešenje za njihov problem. Najavila je da će razgovore sa malinarima i hladnjačarima nastaviti u ponedeljak. Tanasković je govorila i o sastanku sa poljoprivrednicima, ali i o slaboj tražnji pšenice.

Tanasković je za Radio-televiziju Srbije (RTS) kazala da je država u januaru donela moratorijum na postojeće kredite koji je produžen za 12 meseci. „Nakon toga, pre nekoliko nedelja doneli smo zaključak na Vladi po kojem će Poštanska štedionica odobriti kredite za sve hladnjačare male i srednje koji imaju neprodatu robu prošlogodišnjeg roda mogu da koriste tu kreditnu liniju sa grejs periodom od šest meseci, otplatom od šest meseci, država će subvencionisati deo kamate“, navodi Tanasković.

Oni su, dodaje, u obavezi da daju zalog na tu robu, inspekcija će im ići jednom mesečno u kontrolu i uslov da uzmu kredit je da se odmah izmiri dug prema primarnim proizvođačima. „To je jako velika podrška pred novu otkupnu sezonu. Imali smo vrlo tešku situaciju u kojoj treba svi da znamo da od cene koja se prošle godine u otkupu kretala izmađu 500 i 600 dinara, a onda pala cena izvozne maline mi smo došli u situaciju da ne možemo da prodamo robu – odnosno hladnjačari ne mogu da prodaju robu, jer ne mogu taj gubitak da podnesu u celosti“, kaže Tanasković.

Ocenjuje da je država dosta pomogla, navodeći da je neophodno da oni koji koriste taj kredit budu jako oprezni u smislu kontrole, da se sa tim ne igraju. „Kontrole će biti konstantne, jednom mesečno i pratićemo svaki njihov korak do konačne prodaje te robe koja je na zalihama i koja je data banci u zalogu“, objašnjava ministarka.

Navodi da je pred novu sezonu razgovarala i sa primarnim proizvođačima, ali i hladnjačarima i izvoznicima. „Nastavljamo te razgovore u ponedeljak. To je sada jedan drugi nivo komunikacije i mislim da ćemo doći do nekog rešenja na obostrano zadovoljstvo, jer u ovom trenutku svi su svesni situacije, priča se sa svima i svi su za stolom. Nikom nije zabranjeno da dođe i kaže svoj deo priče. Mislim da ćemo naći rešenje“, kaže ona.

Foto:TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Sporazum sa poljoprivrednicima predviđa duplo veće subvencije

Ministarka se sastala i sa poljoprivrednicima, zbog čega je podsetila da potpisan sporazum predviđa duplo veće subvencije po hektaru.

„Juče sam na sastanku koji je bio maratonski i trajao četiri sata dobila pitanje kako mi mislimo i da li ima vremena oko plavog dizela. Sve što je država obećala, država to i uradi. Ja sam to rekla i proizvođačima da ne potrebe da se oni brinu oko rokova, u setu zakona koji idu na kraju godine sa budžetom koje brani ministar finansija u Skupštini biće i ova izmena usvojena“, kaže Tanasković za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Kada je reč o odvodnjavanju, prema sporazumu s poljoprivrendicima taksa je smanjena za 50 odsto, a ministarka se nada da će već ove nedelje izmene zakona biti na Vladi i onda nakon toga idu u skupštinsku proceduru. „Kada budu bile usvojene izmene zakona biće predviđeno smanjenje od 50 odsto. Oni koji su za ovu godinu dobili rešenja, oni će dobiti nekakvo knjižno odobrenje. Ali od trenutka kada smo potpisali sporazum, rešenja više nisu izdavana nikome“, dodaje Tanaskovićeva.

Pšenica Foto:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Veći problem od cene je što nema tražnje za pšenicom

Tanasković je navela da je u sredu razgovarala sa proizvođačima žitarica o otkupu pšenice i da je „uglavnom cena problem u celom svetu“.

„To su nama uvezene stvari sa kojima se svaka država bori, pa i mi. Kreće se 20 dinara i niže. Ono što je veći problem od same cene je što nema tražnje, znači potpuno je stala trgovina pšenicom i to je ono o čemu smo mi razgovarali. Tražimo modele kako da zapravo premostimo ovaj period, dok ne vidimo kako će se tržište odvijati“, navodi Tanasković. Dodaje da je dogovoreno da se tokom naredne nedelje održi sastanak sa Udrženjem žita Srbije, u kojem su naši najveći izvoznici. „Da vidimo sa njima šta oni kažu i kakvi su njihovi predlozi za rešavanje ove situacije“, kaže ministarka.

Smatra da je to pravi način razgovora sa poljoprivrednicima, navodeći da svaka poljoprivredna grana sada sedi u Vladi Srbije. „Svi u lancu sede, mi sa svima razgovaramo i tu se iznesu i teške reči i primedbe, ali vidi se šta je suština problema i to vide svi učesnici i onda nema jedna strana priča jedno, druga drugo“, dodaje Tanasković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar