Polisa obaveznog osiguranja od autoodgovornosti koja se plaća prilikom svake registracije vozila uskoro bi mogla da pojeftini, tačnije - da se vrati na nivo na kojem je bila pre poskupljenja od 22 odsto. Iako nije eksplicitno potvrdila da će tako i biti jer "Narodna banka Srbije prvo uradi, pa onda saopštava", Jorgovanka Tabaković, guverner NBS, istakla je da osiguravajuća društva nisu smela da bez konsultacije sa regulatorom - centralnom bankom - donose odluku o poskupljenju obaveznog osiguranja. "To je bilo neprijatno iznenađenje - da su cene obaveznog osiguranja od autoodgovornosti porasle bez bilo kakvih konsultacija sa regulatorom, a indeks učešća te premije u inflaciji nimalo nije beznačajan", istakla je Tabaković.

„Bez ikakvie konsultacije sa regulatorom – sa nama, sa NBS – onako kako su inače složna i udružena, društva za osiguranje su podigla premiju obaveznog osiguranja od autoodgovornosti, a indeks učešća te premije u inflaciji nimalo nije beznačajan“, navela je Jorgovanka Tabaković na konferenciji za novinare.

Ovo obavezno osiguranje je, pre poskupljenja, imalo cenu od 10. 742 dinara.

„Povećanje te cene od 22 odsto na iznos od 13.105 dinara ukupnu inflaciju podiže za 0,13 procentnih poena, a baznu ifnlaciju koja je u Srbiji najniža – podiže za 0,30 procentnih poena. Ko misli da će Narodna banka to ćutke da posmatra – vara se“, poručila je Tabaković.

Ona je prethodno navela da će centralna banka, poput regulisanja cena bankarskih usluga, „uticati i na sve druge usluge koje mere indeks potrošačkih cena koje učestvuju u inflaciji, kao i sve ono što je za građane obavezno“.

„Ne može niko da zloupotrebljava činjenicu da morate da imate otvoren račun u banci i onda da na to uvodi troškove kojima ne može da opravda napore uložene za obavljanje posla. Na isti takav način, usuđujem se da najavim, imali smo slučaj da je na sličan način poskupelo i osiguranje kada je Udruženje osiguravača Srbije podiglo cenu polise obaveznog osiguranja od autoodgovornosti koja se plaća prilikom registracije vozila“, navela je Tabaković.

Ona je istakla da NBS prvo uradi – pa onda saopštava.

„Samo kažem da je to poskupljenje nedopustivo zbog uticaja na inflaciju, i što je reč o obaveznom osiguranju. Nije se moglo bez regulatora ići u jednu takvu odluku, a mi je svakako ne bismo odobrili. Jer, po našim podacima – ne informacijama, već podacima koje vrlo ozbiljno pratimo – postoji dovoljnost te premije i dovoljno ima mogućnosti da se isplaćuju štete. Nije bilo potrebe da se za tim poskupljenjem posegne, ali o tom – po tom“, poručila je guverner Narodne banke Srbije.

Bonus video: OSIGURANJE Poskupele i polise

Komentari

Svi komentari (3)