Jorgovanka Tabaković Foto:TANJUG/ZORAN ZESTIC/

Narodna banka Srbije (NBS) štiti građane od inflacije merama na koje njena monetarna politika može da utiče - ali NBS ne može da utiče na cene energenata na svetskom tržištu, posledice sukoba u Ukrajini ili pandemije, rekla je guverner NBS Jorgovanka Tabaković i poručila da su zaposleni u centralnoj banci odgovorni i posvećeni, ali ne i čudotvorci.

Način je koji štitimo građane od „uvezene inflacije“ je da se trudimo, preko kursa, da se ne prelije ta inflacija na domaće cene.

„To činimo održavanjem relativne stabilnosti kursa“, rekla je Tabaković i poručila da se stabilnošću kursa, koja traje 10 godina i inflacijom koja je do prošle godine bila u proseku oko dva odsto, a u prošloj godini četiri odsto zapravo „štiti“ realnost prihoda građana.

Pročitajte još:

„Volela bih da mogu da vas sačuvam i od UV zračenja ili brige oko sukoba u Ukrajini, ali to danas ne može da uradi ni jedna zemlja, pa ni Srbija ili jače ekonomije od nas“, izjavila je Tabaković.

Ocenila je da je Srbija, međutim, u dobroj situaciji pošto ima rezerve hrane i deviza, i podsetila da je NBS prošle godine kupovala devize.

„Tako smo stvorili rezerve, pa danas možete da imate kurs kakav smo imali u prethodnih devet godina, a država može uvoznicima gasa, struje i nafte da obezbedi više od milijadu i po evra u devizama, pa danas možemo da sedimo u osvetljenim i toplim stanovima, a privreda može da radi jer ima energenata“, zaključila je Tabaković.

Ona je istakla i da se, prema podacima NBS, normalizovala potražnja za devizama u menjačnicama i najavila nastavak pojačane kontrole menjačnica „kako bi NBS bila faktor stabilnosti i stub na koju ova država može da se osloni“.

Bonus video: Divljanje cena i „nadzirana“ inflacija

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar