Novica Tončev, Jorgovanka Tabaković i Suzana Paunović Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

"Od oktobra do juče, NIS, Srbijagas i EPS zajedno su neto kupili preko pola milijarde evra deviznih sredstava za uvoz energenata. Do kraja decembra treba, po informacijama koje danas imamo, da kupe još 250 miliona evra", rekla je Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije, na sednici Vlade na kojoj je razmatrana aktuelna energetska situacija.

Tabaković je istakla da će „kurs kao stabilno sidro ostati stabilan“ i da nijedan korisnik, klijent, preduzeće, nije ostao uskraćen ni od svoje banke, ni na međubankarskom deviznom tržištu za devize, ako je trebalo da uveze repromaterijal, isplati dobit ili izvrši bilo koju obavezu u deviznom znaku.

Ona je istakla da je NBS ove godine kupila 1,555 milijardi evra, a prodala 830 miliona evra.

Povezane vesti:

„Sa današnjim danom imamo neto na raspolaganju 725 miliona evra kupljenih u ovoj godini“, istakla je Tabaković, pojašnjavajući da je reč o deviznim sredstvima na transakcionim računima.

Ministar finansija Siniša Mali na sednici Vlade je istakao da je Srbija potpuno likvidna.

„Na računu imamo 280,6 milijardi dinara. Potpuno smo likvidni. Do kraja god imaćemo bar dve milijarde evra na računu na dan 31. decembar“, istakao je Mali.

On je dodao da Republika Srbija ni u januaru, ni u februaru neće morati da izlazi na tržište kapitala.

„Ako treba da reagujemo bićemo spremni da reagujemo“, naveo je Mali odgovarajući na sugestiju predsednika Srbije Aleksandra Vučića da treba obezbediti dovoljno finansijskih sredstava unapred, do kraja januara, računajući „najgori mogući scenario“ po pitanju energetske situacije.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar