Jorgovanka Tabaković Foto: TANJUG / ZORAN ZESTIC

Guverner Narodne banke Srbije (NBS), Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da je država u krizi uzrokovanoj pandemijom, adekvatno i pravovemeno reagovala i omogućila je da ekonomija počne da se oporavlja vrlo brzo, već u maju, i da do septembra svi ključni privredni pokazatelji budu na pretkriznom nivou, saopšteno je iz NBS.

Tabaković je na godišnjem bilateralnom dijalogu sa Evropskom centralnom bankom., istakla da bi, da država nije reagovala brzo i velikim paketom mera, oporavak privrede bi, zbog gubitka proizvodnih kapaciteta i ljudskog potencijala, pfivrednio rast i u 2021. i u narednim godinama bio znatno sporiji.

Povezane vesti:

Sačuvali smo našu ekonomiju, zaposlenost je povećana, inflacija je niska i stabilna – u proseku oko 1,6 odsto i pod kontrolom je Narodne banke Srbije, rekla je Tabaković i dodala da je uprkos velikim neizvesnostima i periodima visokih oscilacija ključnih tržišnih parametara na globalnim tržištima, kurs dinara prema evru očuvan na stabilnom nivou. Prema njenim rečima, kompletan oporavak privrede odvija se uz podršku koja je odmerena na način da se njom ne ugrožavaju ni cenovna, ni finansijska stabilnost.

Imamo brži od projektovanog oporavak investicija, čemu je doprinela realizacija infrastrukturnih projekata koja nije prekidana ni tokom drugog tromesečja, kao i zadržani povoljni uslovi finansiranja, rekla jeTabaković. Država je, kako je naglasila, čvrsto rešena da realizuje investicije koje su bile planirane pre pandemije, kao i dodatne investicije, što doprinosi rastu proizvodnog potencijala.

Oporavak industrije i pojedinih uslužnih sektora, takođe je brži od projektovanog, a imali smo i bolju poljoprivrednu sezonu, izjavila je guvernerka, navodi se u saopštenju NBS.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar