Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs/Reuters/TANJUG/AP/Profimedia

Ruski Gasprom obustavio je isporuke prirodnog gasa za Bugarsku i Poljsku, što je neminovno izazvalo zabrinutost domaće javnosti uz pitanje - šta to znači za Srbiju? Stručnjaci kažu da brige nema, bar za sada. Gas u Srbiju stiže preko Balkanskog toka na osnovu ugovornih obaveza koje imamo sa Gaspromom ali i Bugarskom kojoj plaćamo tranzit. Problem može da nastane ako Bugarska počne da krade gas i Rusija odluči da zbog toga potpuno isključi isporuku tim tokom. To može da ugrozi snabdevanje Srbije. Ipak, ukoliko se i to desi kao opcija ostaje Mađarska, preko koje smo se i ranije snabdevali ovim energentom. Ono što može u tom slučaju da se desi jeste da taj gas bude basnoslovno skup.

Srbija najveće količine gasa nabavlja preko Balkanskog toka koji prolazi i kroz Bugarsku, dok samo male količine stižu preko drugog pravca, Ukrajine a zatim Mađarske. Srbija u svom vlasništvu ima 49 odsto Balkanskog toka, s obzirom na to se da se on u našoj državi proteže u dužini od 403 kilometra od Zaječara do Horgoša. Sa proizvođačem Gaspromom ima ugovor o isporuci određene količine gasa i ceni, a sa Bugarskom ugovor o ceni tranzita i uslovima isporuke.

Prema rečima sagovornika portala Nova.rs, stručnjaka za energetsku politiku Miodraga Kapora i stručnjaka za energetiku Željka Markovića, to što je Rusija obustavila isporuku gasa Bugarskoj ne bi trebalo da ugrozi snabdevanje Srbije. Navode da Bugarska nema način da spreči dotok gasa do naše zemlje ukoliko poštuje ugovorene obaveze.

Prema Kaporovim rečima, jedino što se, od strane Bugarske može desiti, jeste povećanje cene tranzita. Ocenjuje da je Srbija, barem kratkoročno, bezbedna.

Stručnjak za energetiku Željko Marković navodi da se Srbija neće naći u problemu dokle god Rusija kompletno ne obustavi snabdevanje gasom Balkanskim tokom.

„To bi moglo da se dogodi kada bi, nakon što potroši zalihe koje tvrdi da ima, Bugarska počela da „krade“ gas kojim je predviđeno snabdevanje zemalja južne i jugoistočne Evrope kroz koje prolazi ovaj gasovod“.

Željko Marković, STRUČNJAK ZA ENERGETIKU-Dilojt Srbija, gost, emisija Pregled dana Newsmax Adria
Željko Marković Foto: Newsmax Adria

Kapor dodaje da bi se ukoliko se to dogodi, monopol u snabdevanju gasom našao u rukama ruskog Gaspromnjefta.

„Tada bi Srbija bila primorana da nabavlja gas preko Mađarske, pa makar njegova cena bila basnoslovna“, navodi on.

U ovom slučaju, monopolista bi imao kontrolu i nad skladištem Banatski dvor, u kojem se trenutno, prema navodima ministarke Zorane Mihajlović trenutno nalazi dovoljno rezervi za 21 dan u srpskom, odnosno za 22 dana u ruskom delu.

„To bi bila posledica loše i neodgovorne energetske politike koju država Srbija vodi“, kaže Kapor.

Miodrag Kapor Foto:N1

Alternativu bi, prema njegovim rečima, mogao da pruži azerbejdžanski terminal, koji bi trebalo da bude završen do kraja godine. Problem sa ovim pravcem snabdevanja je činjenica da tog gasa nema dovoljno za sve.

Kada je u pitanju cena gasa, na koju utiču mnogi faktori, naš sagovornik Željko Marković ističe da će ona, u ovom slučaju, zavisiti isključivo od ugovora između Srbijagasa i ruskog Gaspromnjefta.

„Problem može da nastane ukoliko bi ruska strana ponudila previsoku cenu. Tada bi Srbija bila primorana da prihvati bilo koju cenu, jer ukoliko to ne uradi, suočićemo se sa nestašicama“.

BONUS VIDEO Mogu li države da trguju kripto valutom i tako plaćaju ruski gas

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare