Traženje posla, posao, potraga za poslom
Foto: Shutterstock

Svaka deseta aktivna firma u Srbiji danas ima blokirane račune. Odnosno, prema podacima regionalne bonitetne kuće CompanyWall, od ukupnog broja aktivnih firmi u Srbiji (47.468), njih 9,68 odsto je u blokadi, što znači da ima ozbiljne probleme sa likvidnošću, prenose Biznis.rs.

Nije mnogo drugačije ni u EU. Početkom ove nedelje, Evropska centralna banka pozvala je poslovne banke na oprez. Ako se kvalitet imovine pogorša, kriterijumi za dodelu kredita moraju da se pooštre.

Podaci govore da su trenutno najugroženiji sektori turizma – hotelijerstvo i ugostiteljstvo. Prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, od ukupnog broja aktivnih firmi u segmentu ugostiteljstva – svaki dvadeseti privredni subjekt trenutno ima blokirani račun. Kada su u pitanju hotelska preduzeća – svako stoto ne može da radi normalno, jer su im, zbog nelikvidnosti, blokirani računi u poslovnim bankama. Pri tome, u ovoj analizi posmatrane su samo kompanije i preduzetnici koji su još uvek aktivni. Nažalost, jedan deo njih je morao prethodnih meseci da zatvori poslovanje.

Od početka pandemije do danas ugašeno je, kako navodi Inicijativa TAS, više od 500 turističkih agencija, dok je više od 350 agencija stavljeno u tzv. stanje mirovanja. Procenat otpuštenih radnika u turističkim agencijama već je premašio 72 odsto. Prema njihovim tvrdnjama, najveći broj od ukupno 850 turističkih agencija koje nisu aktivne su posrednici u prodaji turističkih aranžmana, ali ima i organizatora turističkih putovanja.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar