Zbog rekonstrukcije objekta SUP-a u Ljermontovljevoj ulici 12a, ta uprava je u martu prošle godine premeštena u zgradu SIV 3 na Novom Beogradu. Iako je rok za završetak radova mart 2024, sudeći po onom što smo videli na terenu, kraj na adaptaciji tog objekta se ne nazire. Sa druge strane, reporteri Nova.rs na građevinskoj tabli, koja je postavljena na nepristupačnom mestu, uočili su da je posao rekonstrukcije dobila novosadska firma "GAT", čiji je vlasnik kontroverzni biznismen Dejan Slijepčević, poznat i po hapšenju u Crnoj Gori.

S obzirom da se uskoro navršava godinu dana otkad je počela rekonstrukcija objekta Uprave saobraćajne policije u Ljermontovljevoj ulici 12a, reporteri Nova.rs obišli su danas radove na ovoj lokaciji, čiji je završetak planiran za mart ove godine.

Na osnovu onoga što smo videli, od toga, za sada, nema ništa.

Zgrada je, kao što se vidi na fotografijama, obložena zaštitnim slojem odnosno stiroporom, dok su postavljene metalne skele svuda okolo. Mešalica za beton, istovaren pesak i puni džakovi cementa i dalje stoje nasred zemljišta, dok su, kako deluje, radovi na parceli pored na kojoj je predviđeno da bude parkiralište, tek započeti.

Ljermontova SUP Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Izvođač radova na rekonstrukciji i adaptaciji objekta u Ljermontovljevoj 12a je, kao što smo napisali, novosadska firma „GAT“, a čiji je vlasnik biznismen Dejan Slijepčević.

Njegovo ime postalo je poznato širokoj javnosti kada je u oktobru 2022. godine uhapšen na podgoričkom aerodromu.

Kako su „Vijesti“ tada pisale, on je privreden jer je pokušao da uđe u Crnu Goru sa 19 hiljada evra, a dozvoljen unos je do 10 hiljada evra. Slijepčević se tada pravdao da nije sav novac njegov, već da je iznos preko u vlasništvu pilota i kopilota helikoptera kojim je došao.

Nedeljnik „Vreme“ je objavio je da priveden zbog sumnje da je učestvovao u kupovini glasova. Tog danas su u komšiluku održani lokalni izbori.

Dejan Slijepčević Foto: Jugmedia

Nekoliko dana pre toga, bio je priveden i u Bosni i Hercegovini, kada je saslušavan zbog unošenja 50.000 evra u zemlju.

Pak, najveću pažnju Slijepčević je privukao svojim pojavljivanjem u Komandno-operativnom centru MUP-a povodom Dana ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (MUP), kada su prisustvovali i predsednik Aleksandar Vučić i resorni ministar Bratislav Gašić.

Već tada bilo je sumnjivo otkud Slijepčević u ovom strogo čuvanom prostoru MUP-a. Naravno, ubrzo je postalo evidentno da je njegova firma bliska vladajućem režimu Srpske napredne stranke, što je za Nova.rs potvrdio i advokat Nikola Lakić.

Ljermontova SUP Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„GAT i njen vlasnik Dejan Slijepčević su u bliskoj vezi s režimom Aleksandra Vučića. Po nekim informacijama, on je postao prvi graditelj ovog režima i gradi više od čuvenog Milenijum tima. Osim mnogobrojnih građevinskih poduhvata ove kompanije, postoje ozbiljne indicije da njen vlasnik učestvuje u kupovini glasova za satelite SNS-a u Republici Srpskoj i u Crnoj Gori. Postoje i određene indicije da finansira političke projekte u ovim država, a koji su u interesu Vučića. Sve ovo navedeno izgleda da je omogućilo Dejanu Slijepčeviću prisustvo u Komandno-operativnom centru MUP-a, uz naravno bliske odnose s Vučićem“, objasnio je Lakić.

Iako na sajtu ove firme u portfoliju projekata ne stoji jasno i precizno na kojim projektima je firma radila, pretragom dodeljenih ugovora na Portalu javnih nabavki može se lako zaključiti da firma neretko dobija poslove od države.

Upravo ovakva prohodnost ka dobijanju projekata, koji se rade s državom, dovela je do toga da pomenuta firma, čiji je vlasnik Dejan Slijapčević, samo za dve godine (od 2019. pa do 2021.) poveća prihove za skoro dva i po puta.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema podacima dostupnim na sajtu Agencije za privredne registre (APR), GAT doo 2019. godine ostvario je zaradu od 89,2 miliona dinara, da bi već 2021. godine ostvarila profit od 158,3 miliona dinara.

U 2022. čist dobitak je značajno porastao i dostigao sumu od oko 234 miliona dinara.

Svi poslovi firme „GAT“ 

Nova.rs je u nekoliko navrata navrata pisala o Slijepčeviću, odnosno o poslovima koje dobija firma GAT.

Elektroprivreda Srbija (EPS) je u septembru dodelila posao izgradnje solarne elektrane u Kostolcu grupi ponuđača na čijem se čelu nalazi Slijepčevićeva firma GAT. Ugovor vredan 1,36 milijardi dinara bez PDV, grupa ponuđača na čijem se čelu nalazi ova novosadska firma, dobila je tako što je na konkursu, između ostalog, pored još četiri grupe ponuđača, dostavila ponudu s najnižom cenom.

PROČITAJTE JOŠ:

Tu je i nedavno otvoreni stadion u Leskovcu vredan više od 20 miliona evra, koji je Vučić krstio „lepoticom“, a koju je gradio upravo GAT doo.

Zbog svih ranijih poslova, javnost nije iznenadila informacija da je i posao rekonstrukcije objekata u okviru Kliničkog centra Vojvodine (KCV) dobila ova firma. Za taj posao namenjeno im je 685 miliona dinara (bez PDV), čime će ova firma nastaviti sa praksom da dobija unosne poslove od države. 

Ova novosadska firma pored posla izgradnje stadiona u poslednje dve godine realizovala je čitav niz projekata u lokalnim samoupravama od Novog Sada, do Bujanovca, Šida, Novog Pazara i niza drugih opština, ali je sarađivala i s brojnim državnim firmama poput EPS-a, JKP “Toplana” ili institucija poput PIO fonda ili medicinskih instituta.

Ljermontova SUP Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Pored toga, kao što je Nova ranije pisala, firma GAT doo dobila je krajem avgusta posao za izgradnju solarne elektrane „Petka“ u Kostolcu vredan 1,36 milijardi dinara (bez PDV).

Za 3 dana poslovi od države vredni više od 13 miliona evra

Slijepčević dobio je samo za tri dana poslove od države vredne više od 13 miliona evra.

Posle gradnje stadiona, energetskih postrojenja, bolnica, na red su došle i adaptacije u osnovnim školama i sistema za prečišćavanje otpadnih voda.

Iako ovi poslovi ne spadaju u glavni fokus interesovanja javnosti, u pitanju su akvizicije gde novosadska firma koju vodi kontroverzni biznismen, ostvaruje enormnu zaradu i širi poslovnu imperiju.

Kako se vidi u dokumentaciji dostupnoj na Portalu javnih nabavki, Slijepčević, odnosno GAT doo, najpre su 24. novembra dobili posao projektovanja, nabavke i isporuke montažne opreme u školi u Novoj Varoši. Za taj posao prijavili su se u konzorcijumu, odnosno u grupi od još nekoliko firmi, gde je novosadska firma GAT najmoćnija i najpoznatija.

Dejan Slijepčević Foto: Jugmedia; privatna arhiva; promologo; shutterstock

Ovaj posao vredan je 194 miliona dinara (bez PDV), čime je GAT svoje poslovne poduhvate počeo ozbiljnije da širi i van Vojvodine, u kojoj godinama rade i grade.

Samo tri dana kasnije, 27. novembra, GAT je od opštine Temerin dobio posao izgradnje postrojenja za prečišćavanje bunarskih voda. Kao i za posao u Novoj Varoši, prijavili su se u konzorcijumu od više ponuđača i dobili posao od vrtoglavih 1,37 milijardi dinara (bez PDV).

Samo za ova dva posla, dobijena u periodu između 24. i 27. novembra, novosadska kompanija GAT parafirala je ugovore u vrednosti od 1,5 milijardi dinara, odnosno gotovo 13 miliona evra.

Da mašine, inženjeri ali vodeći čovek GAT-a ne prestaju da grade i ostvaruju ekstraprofit potvrđuje i podatak da su 16. novembra dobili posao adaptacije i sanacije u okviru Kliničkog centra Vojvodine. Samo taj ugovor vredi 739 miliona dinara, odnosno nešto više od 6 miliona evra.

BONUS VIDEO: Slučaj Šapićevog pomoćnika: Gradilište zatvoreno – gradnja nastavljena

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare