Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK/Goran Srdanov/Nova.rs

U obraćanju javnosti, predsednik je govorio i o energentima. Kaže da su skladišta gasa "puna do čepa" i da građani u narednim mesecima nemaju razloga za brigu. Međutim, kada je reč o nafti, ona će, ipak, morati da se uvozi.

Vučić je najavio i da Srbija u naredne dve godine planira izgradnju novog naftovoda kako bi se povezala sa Mađarskom. Stručnjaci, ipak, poručuju da tako nešto nije potrebno, jer je reč o političkom, a ne ekonomskom projektu.

Taj projekat, trebalo bi da košta do 100 miliona evra. Stručnjak za energetsku politiku Miodrag Kapor kaže da Srbiji tako nešto nije potrebno.

„Zbog toga što mi već imamo postojeći JANAF naftovod u koji možemo da dovozimo bilo koju vrstu nafte, osim trenutno sankcionisane ruske nafte dok traje agresija Rusije na Ukrajinu. Ja ne vidim da je Hrvatska ili EU nepouzdani partner u ovom momentu, želim da ponovim da je odluka o osmom paketu sankcija doneto jednoglasno, glasala je i Orbanova Mađarska, ali iz političkih razloga se kritikuje samo Hrvatska. Dok se veliča prijateljstvo sa Mađarskom, sad se i naglašava taj jedan projekat koji je političke prirode, a nema mesta ekonomskoj logici“, ocenjuje Kapor.

Novinar Aleksandar Milošević navodi da se u narednom periodu mogu očekivati dodatna poskupljenja energenata, i da tok ekonomske krize, zavisi od rata u Ukrajini.

„Ovde sada smo čuli da će čak biti oporezivanja energetskih kompanija koje proizvode struju u Srbiji. To se odnosi na vetroparkove najviše po uzoru na neke zemlje EU. Vidimo da je snabdevanje strujom i dalje ugroženo, da se ne zna šta će biti, tako da nema nekog razloga preteranog za optimizam, čak i ukoliko mi uspemo da izbegnemo restrikcije struje i obezbedimo da bude dovoljno energenata na zimu, oni će biti skupi“, smatra Milošević.

Opširnije čitajte na N1.

BONUS VIDEO -Gde će Srbija po sirovu naftu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare