Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Stotinak radnika nemačke fabrike „Falke“ koja posluje u Leskovcu obustavilo je rad pred kraj prve smene jer su bili nezadovoljni primljenom zaradom za prethodni mesec.

Istom činu pristupili su i radnici u drugoj smeni, saznaje Direktno.rs.

Kako su kazali sami radnici „Falkea“, proces rada je obustavljen samo na desetak minuta, ali najavljuju radikalizaciju protesta ukoliko njihovi zahtevi ne budu prihvaćeni od rukovodstva kompanije.

„Zarade koje su nam legle na račun u nivou su onih koje smo primali i pre dve godine. To više nije dovoljno ni da pokrpimo osnovne račune. Takođe, zatražili smo povećanje toplog obroka i obračuna kvaliteta koji se dodatno plaća, ali je već duže vreme na minimalnom nivou“, tvrde radnici koji su iz, kako navode, straha da ne dobiju otkaz, zatražili da ostanu anonimni.

Pročitajte još:

Kako dodaju, direktore iz Nemačke nisu videli mesecima, a kompanijom rukovode Srbi koji, navodno, i ne žele da saslušaju zaposlene.

„Iz uprave nam je juče poručeno da svako kome se ne sviđa može da potraži novi posao“, tvrde radnici.

Nemačka fabrika „Falke“ za proizvodnju čarapa otvorena je početkom 2012. Nemački investitor je uložio oko 12 miliona dinara, a država je preko SIEPE svako novo radno mesto finansirala sa po 6.000 evra.

Tačan broj radnika u ovoj fabrici trenutno nije poznat, a iz uprave su početkom godine tvrdili da ih ima oko 860.

Dugo je ova fabrika, inače jako zatvorena za javnost, važila za jednu od najuspešnijih koja je u posedu stranih investitora, a po samom otvaranju radnici su se hvalili time kako imaju zarade među najvećim u gradu na Veternici.

Muške čarape proizvedene u leskovačkim pogonima izvoze se na evropsko tržište.

BONUS VIDEO Poštari štrajkom do svojih prava 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar