Foto: Shutterstock

Dinarska i devizna štednja nastavile su da rastu i dostižu svoje najviše nivoe i u godini koju karakteriše pojačana neizvesnost i globalna ekonomska kriza izazvana pandemijom koronavirusa, saopštila je Narodna banka Srbije.

Dinarska štednja, prema poslednjim podacima, iznosi gotovo 90 milijardi dinara, što je preko pet puta više nego na kraju 2012. godine, od kada beleži intenzivan rast.

U poslednjih osam godina dinarska štednja je u proseku godišnje povećavana za oko devet milijardi dinara, što je šest puta više nego u periodu 2002-2012 godina, kada je na godišnjem nivou uvećavana za oko milijardu i po dinara.

Dinarska štednja je prošle godine povećana za 18,5 milijardi dinara, ili za 30 osto, dok rast u ovoj godini iznosi 10 milijardi, gotovo 13 odsto. Prosečan godišnji rast dinarske štednje od 2013. godine iznosi 25 odsto, navodi se u saopštenju.

Rast, iako umereniji, beleži i devizna štednja, koja je dostigla 11,2 milijarde evra. Nakon povećanja za 800 miliona evra u 2019. godini, u ovoj godini povećanje iznosi 400 miliona.

Kao i prethodnih godina uoči Svetskog dana štednje, i ove godine Narodna banka Srbije podseća da je dinarska štednja isplativija od štednje u devizama – i kratkoročno i dugoročno.

Kako se navodi, štediša koji je pre godinu dana položio na štednju 100.000 dinara dobio bi oko 2.200 dinara, ili skoro 20 evra, više nego da je u istom periodu oročio na godinu dana 850 evra.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar