Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Shutterstock

Brojne su zablude kada je reč o održivosti i pravednosti penzijskog sistema, kaže Katarina Stanić istraživačica Centra za socijalnu politiku (CSP) u oblasti penzija i socijalne politike i profesorka Fakulteta FEFA. Ona je ocenila da nepovoljni demografski trendovi trenutno ne dovode u pitanje održivost penzijskog sistema, jer je broj novih penzionera manji od broja novozaposlenih.

Takođe ističe i da ste pre 20 godina mogli da očekujete da dobijete penziju u iznosu od 70 odsto onoga što ste zarađivali, a da se taj procenat smanjio, i da je upravo to ono što treba menjati u penzijskom sistemu.

„Već tri decenije unazad rezultati tih istraživanja u drugim zemljama bazirali su se na tamošnjim demografskim trendovima, na osnovu kojih su pravljene projekcije za 50 do 70 godina unapred. Pretpostavka je bila nepromenljivo stanje, status quo u svemu ostalom, bez uzimanja u obzir migracija na primer. Tako da se smatralo da su radni kontingenti isključivo iz domaćeg stanovništva“, navodi ona.

U međuvremenu je, kaže, realnost to demantovala.

„Bolje je fokusirati sa na ono što je danas i eventualno dve ili tri godine unapred. Drugim rečima, jednako je neodgovorno gledati toliko unapred, koliko i voditi politiku danas za sutra“, ocenila je Stanić.

Naglašava da je penzijski sistem sada pravedan, da se zasniva na Bizmarkovom sistemu koliko ste uplaćivali, toliko vam se vraća, što se može smatrati prilično pravednim.

„Ono što je problem trenutno jeste što nama ta penzija u relativnom smislu opada, kada su krenule reforme pre 20 godina, taj relativni odnos penzija i plata, odnosno ono što možete očekivati kada dobijete penziju u odnosu na ono što ste zarađivali, bio je jako visok. On je sada pao na nekih 50 odsto, toliko očekujete od onoga što ste zarađivali i to je ono što, po meni, treba da se zaustavi, bar da ostane na tome“, naglašava Stanić.

Opširnije čitajte na N1.

BONUS VIDEO – Penzionera sve manje

Komentari

Svi komentari (0)