Poslovna polovina Geneks kule na Novom Beogradu, jedan od simbola glavnog grada Srbije, danas je prodata za 2,4 milijarde dinara. Licitaciju u prostorijama Agencije za licenciranje stečajnih upravnika na kratko prekinuli su narodni poslanik i ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta i Radmila Vasić iz pokreta Dveri, a njima su se pridružili i stanari kule koji su na sve načine pokušavali da zaustave licitaciju. Ipak, neuspešno jer je Geneks kula otišla u ruke, za sada još uvek, nepoznatog kupca. Nakon svega, stanari najavljuju i krivične prijave.

Upravnik Stambene zajednice Narodnih heroja 41 B Božidar Stavrić sve vreme je držao u rukama dokumentaciju iz Privrednog suda.

„Pročitajte šta ovde piše. Ovo je kršenje Zakona. Ako ste iole savesni, nećete učestvovati na licitaciji. Ne prihvatam nadmetanje, nikako“, poručio je Stavrić.

Božidar Stavrić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

On je za Nova.rs istakao da nikako ne priznaje prodaju.

„Zgrada nije prodata, ne priznajemo, predato je Privrednom sudu, a sud se još uvek nije izjasnio, prema tome dok se Privredni sud ne izjasni, ovo je nezakonita prodaja. Mi smo i dalje optimisti, ovde Vlada sada ima još 15 dana da iskoristi pravo preče kupovine, ovo je zemlja Novaka Đokovića, Emira Kusturice, dakle nije zemlja kriminala i korupcije. Da li će Vlada dopustiti da se ovo desi? Sada je sve na Vladi. Verujemo da će Vlada iskoristiti pravo preče kupovine i da će to biti otkupljeno i napravljeno javno dobro u korist države“, kaže Stavrić.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ističe da će svi ljudi koji su pokušali da prodaju Geneks kulu, dobiti krivičnu prijavu.

„imaće i druge probleme. Mi imamo i zahtev za zaštitu zakonitosti, očekujemo postupanje Privrednog suda, ovde ništa nije gotovo“, poručio je Stavrić.

On je istakao i da je sudija, nakon sedam godina vođenja postupka od početka prodaje, smenjen.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Postavljen je čovek kom je prvi posao u Privrednom sudu upravo predmet geneks, što vam sigurno nešto govori. Ispitaćemo i tražili smo Agenciju za borbu protiv korupcije i Ombudsman i Više javno tužilaštvo, da li je neki ministar pozvao predsednika Privrednog suda i da li je na njegovu urgenciju zamenjen sudija. U svakom slučaju, imamo još opcija za pravdu“, navodi naš sagovornik.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Stanari kule sumnjaju da je vrednost poslovne polovine te višespratnice umanjena u postupku prodaje, sumnje na korupciju i zamene sudije u postupku koji se u Privrednom sudu vodi protiv kompanije „General eksport“ u stečaju koja duguje novac stanarima. Zato su tražili i smenu novog sudije koji je postavljen da vodi taj slučaj, kao i smenu direktora tog suda.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Zatražena je i asistencija Evropske unije kako bi se uključili u ovo i uspostavila vladavina prava i kako bi mi, ne samo kao stanari, već i kao poverioci, jer nama kompanija ‘General eksport’ u stečaju duguje 400.000 evra bez kamate“, rekao je Stavrić.

Naveo je da je državna Agencija za licenciranje stečajnih upravnika prošle godine pokušala da proda zgradu za 16 miliona evra, potom za 11 miliona, a da je sadašnja cena sedam miliona evra, kao i da su se stanari obratili Vladi Srbije i zatražili da iskoristi pravo preče kupovine, jer je Geneks nepokretno kulturno dobro..

BONUS VIDEO: Za koga se čuva Geneksova kula – ispod cene ?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare