Dok polovina zaposlenih u Srbiji mesečno zaradi manje od 65.000 dinara, postoje oglasi koji radnicima nude mogućnost da svakog meseca u novčanike stave čak 600.000 više. U pitanju je posao dispečera, koji mesečno može da zaradi i do 6.000 američkih dolara, odnosno 665.000 dinara. Za tu sumu novca, potrebno je koordinisati transportom. Pored primamljive plate, za ovu poziciju nije potrebna fakultetska diploma, već znanje engleskog jezika i spremnost na neprospavane noći, s obzirom na to da se uglavnom radi treća smena.

Oglasi za poslove trenutno su puni primamljivih ponuda za dispečere. Njima se nudi mogućnost da mesečno zarade i do 6.000 dolara, dakle oko 665.000 dinara. Ovo deluje vrlo primamljivo, pogotovo radnicima u Srbiji, u kojoj je prosečna plata 83.000 dinara, ali polovina zaposlenih mesečno zaradi do 65.000. Stoga se, među onima koji su u potrazi za bolje plaćenim poslom, postavlja jedno sasvim logično pitanje – šta zapravo radi dispečer?

Korisnični servis, korisnička podrška
Foto: Shutterstock

Najjednostavnije objašnjeno, dispečer je zadužen za koordinaciju transporta. On prikuplja, prati i analizira sve one podatke koji su važni za obavljanje prevoza, bilo da su u pitanju putnici ili teret. U praksi, dispečer komunicira između različitih transportnih službi, raspoređuje vozila, učestvuje u pravljenju reda vožnje, rešava probleme kašnjenja prevoza ili izgubljenog tereta, organizuje vozače, pomaže im pri nalaženju adresa, ali je zadužen i za ekonomičnu upotrebu vozila. Dakle, dispečeri predstavljaju kontakt između svih ljudi i službi koji učestvuju u procesu transporta. Ranije se ovaj posao obavljao uz pomoć, recimmo, voki-tokija, ali je sada sve digitalizovano.

Neke firme i dalje koriste radio veze, neke fiksne telefone, druge mobilne.

PROČITAJTE JOŠ

Takođe, od firme zavisi i da li se posao radi iz kancelarije ili od kuće.

Koji su uslovi za platu od 6.000 dolara?

Kada su u pitanju ovako visoke zarade, u pitanju su inostrane firme, pretežno američke.

One zaposlenima nude plate koje idu od 500, pa sve do 6.000 američkih dolara mesčeno, dakle od 55.000 do 665.000 dinara. Međutim, tolike plate rezervisane su isključivo za američko tržište, dok u srpskim firmama koje traže ove radnike ne može da se zaradi toliko novca, pa je najviše što se nudi 200.000 dinara.

Foto:EPA-EFE/RAYNER PENA R

Što se tiče uslova, njih naravno postavlja svaka firma za sebe, ali svi oglasi imaju jednu zajedničku stvar – dobro poznavanje engleskog jezika, i to uglavnom na C1 nivou, je obavezno. Potencijalni kandidat mora podjednako dobro i da piše i da govori engleski jezik.

Fakultetska diploma nije neophodna, ali radno iskustvo na istoj poziciji uglavnom jeste.

Iskustvo koje firme traže uglavnom variraju od tri meseca do dve godine. Međutim, firma koja nudi platu od 6.000 dolara, traži više, i to četiri godine iskustva u navođenja kamiona, i to na američkom tržištu. A čak i kada ispunjavaju sve ove uslove, tu je još jedan, koji potencijalnim kandidatima može da bude problematičan.

U pitanju je radno vreme. Kako ove poslove nude pretežno američke firme, i radno vreme se određuje u skladu sa njihovom vremenskom zonom.

A to znači da se često radi noću, odnosno u trećoj smeni, pa su upravo zbog toga za ovu poziciju zainteresovani uglavnom mladi.

BONUS VIDEO TOP 6 srednjih škola posle kojih se ne čeka na posao

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare