Šta sve mogu naši sugrađani da kupe za 1.000 dinara, anketirali smo ljude na pijaci na Zelenom vencu, penzioneri se žale na visoke cene, dok sa druge strane nešto mlađi ljudi kažu da cene i nisu toliko strašne.

„Mogu da kupim četiri šnicle šarana, plavi paradajz, salatu i možda kilogram voća“, ističe nam jedna sugrađanka na Zelenom vencu.

Ocenjuje da je najviše paradajz poskupeo, kao i krastavac, a da su tikvice jeftine.

„Pa može dosta da se kupi“, dodaje nam druga Beograđanka, ali suprotnog mišljenja je penzionerka iz Beograda koja kaže da za taj novac kupi nešto voća i kilogram sira.

„Za mene je sve skupo i imam 20.000 penziju“, kaže nam penzionerka iz Beograda.

Sličnog stava je i većina penzionera na pijaci koji ističu da su za njihov standard cene preskupe. Većina smatra da je povrće više poskupelo u odnosu na voću.

Pijaca Zeleni venac Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Jedan Beograđanin nam ističe da za 1.000 dinara uspe sebi da obezbedi potrebne količine voća i povrća za nedelju dana.

„Na Zelenom vencu je najjeftinije. Šljive sam u avgustu plaćao 100 dinara, a sada ovde ima i za 80 dinara“, dodaje nam on.

Pijaca Zeleni venac Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Prodavaci na pijaci nam kažu da se uglavnom stariji sugrađani žale na cene zbog malih penzija, ali stav prodavaca je da su cene solidne i da se redovno kupuje.

„Cene su solidne, privlače mušterije i uzimaju sve po malo“, navodi nam jedan od prodavaca na pijaci.

Pijaca Zeleni venac Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Kolike su cene povrća i voća?

Najjeftiniji paradajz na Zelenom vencu košta 80 dinara, dok je kod većina prodavaca na ovoj pijaci od 120 do 150, a na nekim pijacama u Beogradu cena kilograma paradajza ide i do 220 dinara. Paprika se kreće od 70 do 120 na Zelenom vencu, a na ostalim pijacama ide i do 350.

Krastavac košta od 60 do 80 dinara, a na nekim pijacama cena ide i do 200 dinar. Brokoli se kreću od 100 do 130 dinara po kliogrmau na beogradskim pijacama.

Pijaca Zeleni venac Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Na Zelenom vencu kupus košta 80 dinara, a krompir se kreće oko 60 dinara, dok su tikvice 40.

Šljive koštaju oko 80 dinara na Zelenom vencu, dok na drugim pijacama cena ide i do 100 dinara. Jabuke se kreću od 40 do 80 dinara, a grožđe od 100 do 160 dinara na Zelenom vencu, na drugim pijacama ide i do 250. Breskve koštaju 100 dinara, dok na drugim beogradskim pijacama cena ide i do 170 dinara.

Pijaca Zeleni venac Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Prema cenama na pijaci na Zelenom vencu za 1.000 dinara možemo kupiti dva kilograma paradajza i dva kilograma krastavaca, kilogram paprika, dva kilograma krompira, dva kilograma grožđa i kilogram šljiva.

Za istu navedenu količinu na nekim beogradskim pijacama morali bi da izdvojimo na tih hiljadu dinara mnogo više, odnosno 1.670 dinara.

Pijaca Zeleni venac Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Inače, kupci nam pričaju da Zeleni venac važi za jednu od jefitnijih pijaca u Beogradu, te se ove cene značajno razlikuju u poređenju sa nekim drugim beogradskim pijacama.

Bonus video – Cene na pijacama 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare