Foto: N1

Gradske vlasti u Boru, uz podršku republičkih, nakon prodaje RTB Bor, izgleda sa su usvojile prodaju kao jedinstveno rešenje svih problema, upozorava Stranka sloboda i pravde.

Ova stranka ističe da iako je Vlada Srbije uložila 350 miliona evra u projekat Nove topionice, iako je tadašnji predsednik Vlade Aleksandar Vučić tim projektom garantovao „čisto nebo nad gradom“, nakon „kratkog vremenskog perioda počelo se sa pričom da je RTB Bor ‘kamen oko vrata Srbije’ i da se mora prodati“.

Podsećaju da je „Vučić tvrdio da ničim ne utiče na tender, ali i da je „istovremeno davao izjave u kojima se kaže da će klečati pred Kinezima da uzmu RTB“.

„Desila se i prodaja, uz vrlo sporan Ugovor o strateškom partnerstvu bez ikakve odgovornosti za projekat nova topionice, a građanima Bora je nametnuta parola ‘Bolje tako, kad mi nismo umeli’. Jednom uspešna, ponavljala se na dalje za svaki problem u gradu“ upozorava Stranka slobode i pravde.

Dodaju da su „Kinezima su na 50 godina, bez ikakve nadoknade ustupljene na korišćenje dve zgrade nauke Insituta za rudarstvo i metalurgiju, ukupne površine 7000 kvadratnih metara“.

„Marta meseca su odbornici grada izglasali i otuđenje gradske imovine od 1900 kvadrata u sklopu objekta ‘Kapija grada’ da bi se ovaj objekat našao na licitaciji. Gradonačelnik Aleksandar Milikić je oponašajući svog šefa, pre licitacije dao izjavu da će to biti javno nadmetanje, ali da će Kinezi uzimanjem ovog objekta dati sasvim novi izgled gradu“ objašnjavaju u SSP.

Navode da je na isti način na red došao i Expres restoran, trospratna zapuštena zgrada u samom centru grada, za koju je gradska vlast tvrdila da ne može da se obnovi jer nisu rešeni vlasnički odnosi.

„Kao i za sve ostalo, vlasnički odnosi se rešavaju preko noći, pa je licitacija ovog objekta zakazana za 27. 01. 2021. godine uz početnu cenu od oko 30, 8 miliona dinara. Građani Bora su, kao i svakog puta, stavljeni pred svršen čin, bez ikakvih mogućnosti da se izjasne, a mantra ‘Bolje tako kad mi nismo znali’ nikad nije bila glasnija“ ističe SSP.

Ova stranka podseća da je od katastra početkom novembra zatražila po Zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja lokacije svih parcela na teritoriji Bora u vlasništvu kompanije ZiĐin Copper, ali da nisu dobili odgovor.

„Pretragom smo ustanovili da ogromne površine u Boru i okolini jesu zavedene kao privatna svojina ove kompanije. Koji je interes Srbije i koji je interes grada Bora da objekti, ali i šume, njive, jezera, reke budu u privatnom vlasništvu strane kompanije? Očigledno je da je interes lični, a ne opšti“ zaključuju u Stranci slobode i pravde.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar