Ilustracija Foto: Vladislav Mitić

Meštani sela Krivelj kod Bora, blokiraće u petak, 22. maja u 6 sati ujutru, prilazne puteve prema površinskom kopu rudnika "Cerovo", jer kineska kompanija "Ziđin Bor koper" vlasnicima imanja nije isplatila nadoknadu za nepokretnosti i nadoknadu zbog proširenja rudnika, za koji meštani tvrde da je bespravno.

„Protestom ćemo ukazati i na bespravno zaposedanje privatnog zemljišta u vlasništvu žitelja Krivelja tokom proširenja rudnika jer teška mehanizacija ulazi u neisplaćene posede, krči šume, pašnjake i njive“, navodi se u pozivu.

Ta grupa građana, koja je blokadu prijavila i Policijskoj upravi u Boru, ocenjuje da su po istom scenariju ugrožena i sva druga sela u okolini Bora, pa zato pozivaju da se blokadi pridruže i meštani sela Oštrelj, Metovnica, Brestovac, Bučje, Slatina, Donja Bela Reka i Šarbanovac.

Podsećaju da su žitelji Mesne zajednice Krivelj osporili cene zemljišta koje su im ponuđene radi obeštećenja povodom mogućih eksproprijacija zbog proširenja rudarskih radova, i da se situacija u međuvremenu promenila.

„Dok su cene zemljišnih kultura bile enormno male, rukovodstvo strateškog partnera RTB-a Bor govorilo je da ‘poštuju sve zakonske regulative Srbije’, a kada je donesen novi cenovnik koji odgovara realnijim tržišnim cenama zemljišta, rukovodstvo Ziđina je priložilo žalbu resornim institucijama sa prigovorom da je cena za njih velika i neprihvatljiva“, navedeno je.

Obaveza svih učesnika protesnog skupa je da nose propisane maske i održavaju međusobnu distancu propisanu povodom pandemije koronavirusa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare