Žito, pšenica
Foto: Valery Matytsin / TASS / Profimedia

Vlasnik firme "Brest Produkt d.o.o." Aleksandar Ljuština (49) iz Beograda, prodaje svoj mlin za proizvodnju brašna kod Kruševca i za kupovinu je zainteresovano desetak firmi, saznaje "Blic Biznis". Naš izvor nije želeo da nam direktno odgovori i na pitanje da li su u transakciju uključene i kompanije u vlasništvu stranaca, poput albanskog biznismena Mustafe Vulneta koji u Kruševcu ima registrovanu firmu za trgovinu žitom.

Iako prodaja mlina strancu nije ni nezakonita, ni nelegalna, jasno je zašto se oko svega podigla prašina u Kruševcu i okolini, s obzirom na nedavnu istoriju Zapadnog Balkana. Srpski mlin bi mogli da kupe vlasnici iz neke druge zemlje, što bi značilo da u Stalaću od naših poljoprivrednika otkupljuju žito, a potom proizvode brašno koje će kasnije da izvoze – i sve to u momentu kada se ceo svet bori za svako zrno žita.

Mlinovi i slični proizvodni kapaciteti su već neko vreme u celom svetu fabrike od nacionalnih interesa, usled invazije Rusije na Ukrajinu, a imajući u vidu globalno poskupljenje i nestašice hrane. U takvom momentu prodaja strancima – odakle god da dolaze – povlači veliku zainteresovanost.

Ljuština već uzeo kaparu od albanskog biznismena?

Sajt „24sedam“ tvrdi da je Ljuština već primio novac kako bi mlin prodao Mustafi Vulnetu koji u Kruševcu ima registrovanu firmu za trgovinu žitom od 2020. godine.

„Nije tačno da je prodaja završena. Kupoprodajna cena nije isplaćena, dogovor ni sa jednom kompanijom nije postignut. Za kupovinu je zainteresovano desetak firmi, sve su iz Srbije i bave se različitim delatnostima“, kaže izvor „Blica“ dobro upućen u prodajni postupak u Stalaću kod Kruševca.

Na pitanje „Blica“ da li je među zainteresovanima za kupovinu i firma Mustafe Vulnata koja je registrovana u Srbiji, nismo dobili konkretan odgovor.

„U postupku prodaje to se ne proverava“, kaže izvor „Blic Biznisa“ i dodaje da se ne može precizirati ni kada bi transakcija mogla da bude okončana.

Drugi sagovornik „Blic Biznisa“, Saša Babić, bivši vlasnik mlina u Stalaću, potvrdio nam je da je mlin ponovo na prodaju.

„Proces prodaje je u toku već nekih desetak dana. Znam da ima mnogo zainteresovanih potencijalnih kupaca, ali ne znam ko su oni“, rekao nam je Babić koji je Aleksandru Ljuštini mlin prodao 2019. godine.

Prodaja mlina oglašena je na nekoliko sajtova: jedan oglas je dat 1. juna, a drugi dva dana kasnije.

„Prodajem mlin za preradu žitarica u radnom stanju sa šest valjnih stolica, skladišnim kapacitetom od 650 tona, trafostanicom od 250 kw, elektronskom vagom od 60 tona i pomoćnom zgradom i novoizgrađene metalne silose kapaciteta 3.300 tona. Sve se to nalazi na placu od 50 ari u Stalaću na glavnom magistralnom putu Kruševac – Pojate“, piše u jednom od oglasa.

Zvanični podaci

Prema zvaničnim podacima APR, Aleksandar Ljuština je vlasnik i direktor „Brest Produkta“, firme registrovane u Beogradu na Zvezdari. On se istovremeno i vodi i kao vlasnik firme „Energotim“.

S druge strane, Mustafa Vulnet se vodi kao direktor i vlasnik firme „Nektar agro VM“. Registrovao je firmu u avgustu 2020. godine u Kruševcu, kao trgovinu na veliko žitom, sirovim duvanom i hranom za životinje.

BONUS VIDEO Mogu li proizvođači brašna, ulja, žita i kukuruza i trgovci da nadoknade izgubljeno

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare