Foto: Nova.rs

Industrijski mlinovi – proizvođači malih pakovanja brašna već šesti mesec za redom snabdevaju trgovine brašnom u skladu sa propisanom Uredbom o ograničavanju cena osnovnih životnih namirnica. U navedenom periodu mlinovi su svoju obavezu izvršavali više nego korektno, a često su isporučivali i veće količine od Uredbom propisanih, kaže Zdravko Šajatović, direktor "Žitounije".

„S obzirom da je prodajna cena pšenice već dostigla iznos od 42 dinara po kilogramu, prodajom navedenih tipova i pakovanja brašna po ograničenim cenama čija je pondrisana visina na nivou cene pšenice, mlinovi su već ušli u zonu gubitka na supstanci. Žitounija je nadležnim ministarstvima poljoprivrede i finansija dostavila veliki broj zahteva i urgencija da se u skladu sa čl.37. Zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda iz budžeta mlinovima hitno isplati razlika između stvarne tržišne i uredbom ograničene cene za mesece februar, mart i april 2022.godine, ali bez ikakvog uspeha“, kaže predstavnik proizvođača brašna.

Posebno ističe a će nadležma ministarstva „svojim neodgovornim postupanjem“ finansijski onesposobiti mlinove da u predstojećoj žetvi uskladište i kupe odgovarajuće količine pšenice.

Takođe, dodaje da su mlinovi jedini garant stabilnog i sigurnog snabdevanja domaćeg tržišta brašnom, jer taj garant „ne mogu biti Ministarstvo trgovine, a pogotovo ne robne rezerve“.

Šajatović upozorava da će, kako bi smanjili gubitke nastale isporukom malih pakovanja brašna po ograničenim cenama, mlinovi biti prinuđeni da drastično smanje isporuke, ali će ispoštovati količinske obaveze iz Uredbe tako što će trgovinama isporučivati brašno T-500 u pakovanjima od 25 kilograma po redovnoj ceni za taj tip i vrstu brašna.

BONUS VIDEO Mogu li proizvođači brašna, ulja, žita i kukuruza i trgovci da nadoknade izgubljeno

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar