Foto: EXIT i Srbija Voz promo

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je danas da će Srbija dodatno unaprediti svoju železničku infrastrukturu zahvaljujući kreditu od 25 miliona evra koji obezbeđuje ta međunarodna finansijska institucija

Kako se navodi, nacionalni železnički putnički operater Srbije, Srbija Voz, iskoristiće kredit za izgradnju novog regionalnog depoa u Nišu i rehabilitaciju dva postojeća u Zemunu i Somboru.

Dodaje se da će ovo omogućiti Srbija vozu da finansira ne samo radove na izgradnji depoa, koji služe za održavanje voznog parka, već i nabavku nove opreme za održavanje i nadzor radova, dok će modernizacija prakse održavanja povećati efikasnost putničkih usluga.

PROČITAJTE JOŠ

U saopštenju se navodi i da će u okviru projekta, Srbija voz raditi i na razvoju veština i podržati nove programe dualnog obrazovanja i dalje unaprediti svoje korporativno upravljanje.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Srbija voza Ivan Bulajić kazao je da je ovaj novi aranžman sa partnerima iz EBRD prirodan nastavak već odlične saradnje kroz koju to preduzeće proširuje i unapređuje vozni park i održavanje zaliha.

„Pošto se isporučuju novi vozovi i privodi kraju proširenje našeg zemunskog pogona, sada ćemo fokus prebaciti na druge regione Srbije. Što je najvažnije, izgradićemo novi ključni objekat za održavanje u Nišu kako bismo se pripremili za otvaranje brze železničke pruge Beograd-Niš, kao i rekonstrukciju drugih regionalnih depoa“, kazao je on.

Direktor EBRD za Zapadni Balkan Mateo Kolanđelire je, kako se navodi u saopštenju, kazao da je železnički sektor ključni prioritet za tu finansijsku organizaciju na Zapadnom Balkanu jer ona podržava zemlje u regionu u unapređenju njihove infrastrukture i usluga.

„Ovo će pomoći da se otključaju ekonomske mogućnosti, ojača regionalna integracija i promoviše održiviji model transporta. Srbija Voz je dugogodišnji partner Banke i zadovoljstvo nam je da proširimo saradnju na ovom značajnom projektu, kako u smislu modernizacije prakse održavanja, tako i u pogledu izgradnje veština“, rekao je on.

Podseća se da je Srbija voz klijent EBRD od izdvajanja iz bivšeg železničkog preduzeća AD Železnice Srbije 2015. i da je ta banka kroz zajedničke projekte, pomogla tom preduzeću da modernizuje pet elektromotornih vozova, izgradi novu tehničku putničku stanicu u Zemunu, koja će uključio IT nadogradnju i novi sistem auto-karata kao i kupovinu 18 novih električnih vozova.

EBRD je takođe podržala projekte u srpskom železničkom sektoru sa drugim državnim kompanijama, do sada uloživši oko 500 miliona evra, a u planu je još oko 500 miliona evra, ističe se.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar