Foto: Shutterstock, Nova.rs

Samo od početka jula u Srbiji je poskupela hrana posebno meso, voće i povrće, ali i naftni derivati, cigarete i republičke administrativne takse. Isto tako, postoje i ranije najave da bi možda moglo da dođe i do uvećanja cena kafe i taksi prevoza.

Poslednjih dana vozači u Srbiji se suočavaju na novim poskupljenjem goriva, a pojedini derivati su ovih dana u poređenju sa početkom godine skočili i za 28 dinara poput benzina. Cena dizela je ovih dana veća za 21 dinar u odnosu na početak godine, a TNG-a za 11,62 dinara.

Tako vozači ovih dana izdvajaju čak 162,27 dinara po litru benzina, koji je početkom januara bio 134,39, a samo od maja do danas ovaj derivat je skočio za skoro 10 dinara.

Rast je veliki i kod dizela gde ga danas vozači na pumpama plaćaju 163,48 dinara, dok je prve nedelje januara bio 142,48, a samo od maja do danas cena ovog derivata je porasla za skoro šest dinara.

Dugotrajna suša i ekstremno visoke temperature poslednjih dana podigle su cenu voća i povrća na beogradskim pijacama. Najviše je poskupeo paradajz, koji je za 60 i više dinara skuplji i više ne može da se nađe ispod 100 dinara. Skuplja je i boranija.

Kada se radi o voću, u nabavci su poslednjih dana najviše poskupele, nektarine, kajsije i breskve, cena im je skočila za 20 do 30 posto, ali i maline i borovnice.

Pijaca Zeleni venac, tezga, tezge, voće, povrće
Pijaca Zeleni venac Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Potrošače u Srbiji početkom ovog meseca iznenadile su i cene svinjskog mesa, samo nekoliko nedelja nakon što je meso već jednom poskupelo. Tako je svinjetina skuplja i za 15 odsto u odnosu na period od kraja jula, a čak 20 dosto više u odnosu na jun i maj.

Tako se početkom avgusta kilogram svinjetine u velikim beogradskim marketima prodavao od 450 do 600 dinara po kilogramu, dok je krajem jula bio 500 dinara. Za svinjski file se mora izdvojiti čak do 770 dinara.

Meso
Meso Foto:EPA/HAUKE-CHRISTIAN DITTRCIH

Pored svinjetine, poskupela je i piletina, pa je početkom avgusta pileći file u odnosu na jul bio skuplji za 60 i više dinara, a bataci za oko 30 dinara.

Drastične promene cene mesa jedino nisu zabeležene kod jagnjetine i goveđeg mesa.

Od jula skuplje cigare i takse, a skuplja će biti i kafa

Od 1. jula u Srbiji su poskupele i republičke administrativne takse, minimalno povećanje je za opšte takse na podnesak. Čija cena je sa 320 dinara povećana na 330. Kada je reč o ceni uverenja, ona se sada plaća 660 dinara, dok je pre bila 640 dinara.

Početkom jula u Srbiji su poskupele i cigareta zbog redovnog usklađivanja akciza, pa je za paklicu potrebno izdvojiti 10 dinara više nego u junu.

Inače, poskupljenje bi uskoro moglo da odrazi i na cenu taksi prevoza, čije jedno udruženje je već tražilo povećanje cene prevoza zbog rasta cene nafte i registracije. Taksisti traže da start vožnje sa sadašnjih 170 dinara poskupi na 300.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Pored toga, očekuje nas i veća cena kafe, jer kako su ranije najavili distributeri kafa će poskupeti u maloprodaji zbog uvećane cene sirove kafe.

Sredinom jula cene sirove kafe su za oko 70 odsto veće nego početkom godine, a njena cena učestvuje sa preko 90 odsto u formiranju cene finalnog proizvoda.

Koliko su porasle cene u odnosu na prethodnu godinu

Prema podacima koje je saopštilo Ministarstvo trgovine, potrošačke cene u junu 2021. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za 3,3 odsto, dok su u poređenju sa decembrom 2020. godine povećane u proseku za 3,5 odsto. Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u junu 2021. godine, u odnosu na maj ove godine, u proseku su povećane za 0,3 odsto.

Potrošačke cene u junu ove godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za 3,3 odsto, pokazali su u junskom preseku podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Bonus video – Anketa o cenama na pijacama 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare