Piletina pilece meso
Pileće meso Foto:EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović danas je u Briselu dogovorio početak odobravanja procedure izvoza pilećeg mesa iz Srbije u EU.

Nedimović je rekao da za dve nedelje kreće procedura odobravanja izvoza pilećeg mesa iz Srbije u Evropsku uniju, a da ćemo, kada je reč o svinjskom mesu, imati još jednu kontrolu u februaru.

On je napomenuo da je Srbija završila posao sa aspekta bezbednosti hrane i da je sada vreme da EU otvori svoje granice za uvoz srpske robe.

Prema njegovim rečima, poslednji put kada je Srbija bila prisutna na evropskom tržištu hrane sa pilećim i svinjskim mesom i prerađevinama bilo je još u doba SFRJ.

Nedimović je dodao da se u međuvremenu izvoz sveo samo na Severnu Makedoniju, BiH i Crnu Goru.

„Sada otvaramo nova tržišta sa kojima rastu i nove šanse. Sve što proizvedemo i na njivama možemo da provučemo kroz stočni fond i napravimo dodatnu vrednost“, ocenio je Nedimović.

Nedimović je u poruci srpskim poljoprivrednicima naglasio da je najvažnije da povedu računa u procesu tova zbog rizika od afričke kuge i ostalih bolesti.

„Ako to uradimo, sada imamo nekoliko različitih tržišta i, u zavisnosti od cene, mogućnost da bolje prodajemo robu“, naveo je Nedimović.

On je tokom posete Generalnom direktoratu Evropske komisije za poljoprivredu razgovarao o realizaciji programa IPARD 2 i IPARD 3 koji će biti aktuelan u narednih sedam godina.

EU tim programom bespovratno finansira razvoj poljoprivrede, prerađivačkih kapaciteta i ruralnog turizma u zemljama u procesu pristupanja.

Bonus video – Imaju više mleka nego vode

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare