Foto:TANJUG/ POKRAJINSKA VLADA AP VOJVODINE/ ANDREJ PAP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je u četvrtak u Novom Sadu fabriku čokolade švajcarske kompanije “Beri Kalebo”, koju je država subvencionisala sa 14,2 miliona evra. Istovremeno, protiv ove kompanije pred američkim sudovima su u toku sudski procesi zbog dečijeg ropstva. Beri Kalebo je jedna od kompanija koja zloupotrebljava dečiju radnu snagu koja im bez nadoknade radi na plantažama kaka.

„Čestitam Novosađanima! Živela Srbija” uskliknuo je predsednik na svom Instagram nalogu povodom otvaranja fabrike, na kome nije bilo dozvoljeno prisustvo novinara. S istim oduševljenjem, samo na Fejsbuku, nastavio je i gradonačelnik Miloš Vučević, koji je čak rekao da vest o otvaranju fabrike čokolade u Novom Sadu “zvuči nestvarno i fantastično”.

I zaista, kada se pogledaju cifre i uslovi koje je Srbija ponudila investitoru, ova vest zvuči nestvarno. Prema ranijem pisanju portala Radio 021, švajcarska kompanija dobila je 14,2 miliona evra od države u vidu subvencija i besplatnog zemljišta, a zauzvrat obećala da će do kraja 2023. godine uložiti najmanje 45 miliona evra u proizvodnju.

“Kao podršku zapošljavanju fabrika je od države dobila 12 miliona evra, a dobila je i 20.900 kvadrata zemlje vrednosti od 2,19 miliona evra. Ostatak placa Švajcarci su kupili od „Mops investa“ koji je delom u vlasništvu direktora Grand produkcije Saše Popovića, a delom u vlasništvu firme „Bavaria Motorad“ čiji je vlasnik poslanik Srpske napredne stranke Ostoja Mijailović”, navodi ovaj portal, ističući da se Srbija obavezala da će kompaniji Beri Kalebo etapno uplaćivati subvencije, a ona će isto tako etapno zapošljavati radnike – najmanje nekolicinu godišnje.

Foto:TANJUG/ POKRAJINSKA VLADA AP VOJVODINE/ ANDREJ PAP

Navodno, švajcarski gigant se obavezao da će do kraja 2023. godine zaposliti “najmanje 100 radnika”. Dodatan kuriozitet što će Srbiju ovih 100 novih radih mesta u fabric čokolade koštati čak 12 miliona evra, s obzirom da se Vlada obavezala da će subvencije vlade po svakom radniku biti čak 120.000 evra. Zauzvrat, budućim radnicima se obećava da će osnovne plate u Beri Kalebo biti “najmanje 20 odsto od minimalca u Srbiji”. Ovim će se radnici Beri Kalebo u Srbiji, s platom oko 40.000 dinara, pridružiti gomili jeftine radne snage iz Afrike, zbog čega su protiv te kompanije pokrenuti i sudski sporovi.

Međunarodni zagovornici za ljudska prava (IRA) iz Vašingtona pokrenuli su objedinjenu tužbu protiv kompanija, među kojima je i Beri Kalabo, zbog dečijeg ropstva. Na suđenju koje je počelo u februaru pred američim sudom svedočilo je osam dečaka, bivših robova, koji su rekli da su bili prisiljeni raditi bez plate na farmama kakaovca u jednoj zapadnoafričkoj zemlji. Tužitelji, koji su sada punoletni, traže odštetu zbog „prisilnog rada“ i daljnja naknada za „neopravdano obogaćivanje, nemaran nadzor i namjerno nanošenje emocionalne boli“ tvrde iz IRA. Studija NORC -a na Sveučilištu u Čikagu pokazala je da je u toku sezone 2018/2019 godine 1,56 miliona dječjih radnika bilo uključeno u proizvodnju i berbu kakaa na plantažama na Obali Slonovače i Gani.

Bonus video: Sergej Trifunović o Vučiću i Šešelju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare