Miroslav Vasin
Miroslav Vasin Foto:N1

Predsednik Centra resornih odbora Demokratske stranke (DS) Miroslav Vasin izjavio je da će planiranim zaduživanjem u narednim godinama Srbija dostići nezabeležen nivo duga od 45 milijardi evra.

„Deficit je već sada rekordan i ne moramo da čekamo 2025. godinu, BDP objektivno ne raste, već se temelji se na spoljnom dugu, a režim zadužuje ne samo nas, nego i sve buduće generacije. Jedan od glavnih razloga što postoji opasnost od crnogorskog scenarija i u Srbiji je način kako se dogovaraju, zaključuju i realizuju veliki infrastrukturni projekti“, kazao je Vasin na konferenciji za novinare, a saopštila DS.

Vasin je istakao da vlast primenjuje opasan model po kome se zaključuju poslovi, koji otvara prostor za korupciju i kojim se zadužuju buduće generacije.

„Taj model karakteriše uzimanje kredita od strane zemlje, u našem slučaju najčešće Kine, po netransparentnom postupku; ugovaranje cene projektovanja i izgradnje direktnom pogodbom sa firmom iz Kine, bez javne nabavke i uz mnogo nepoznanica, ali i uz uslovljavanje celog projekta angažovanjem podizvođača bliskih vladajućem režimu, po unapred dogovorenim cenama“, kazao je on.

Vasin je naglasio da je sve infrastrukturne projekte u Srbiji moguće realizovati za najmanje duplo manji iznos kad bi postupak bio transparentan i kad bi se primenjivao Zakon o javnim nabavkama.

„Umesto što se stalno zloupotrebljava Zakon koji je osmišljen tako da se ostavi mogućnost da se kroz medjudržavne aranžmane postignu povoljniji uslovi, a ne da se pribavi lična korist“, istakao je Vasin.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar