sbb telekom
Foto: Promo

Stranka slobode i pravde saopštila je danas da bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić morao da zna da njegova računica da kada se javni dug 28 milijardi evra i bruto domaći proizvod (BDP) od 46 milijardi evra, povećaju za 2,4 milijarde evra, učešće javnog duga u BDP ne ostaje isto.

„Učešće javnog duga u BDP bi ostalo isto samo u slučaju da je visina duga identična BDP“, naveo je predsednik Odbora za privredu i finansije Dušan Nikezić.

Dodao je da takva računica „može da bude tačna za samo nekoliko godina, kada se realizuju svi dogovoreni kineski krediti i javni dug pređe 50 milijardi evra“.

Stranka slobode i pravde je navela da ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović „nije želeo da zaostaje za predsednikom (Vučić), pa se istakao izjavom da će Srbija za pet godina biti na nivou razvoja Češke, Slovačke ili Poljske“.

„Ako znamo da je BDP po glavi stanovnika Srbije na kraju 2020. godine bio 5.400 evra, a Češke 17.250 evra ili 220 odsto više, svakom osnovcu je jasno da Srbija, čak i da ostvari projektovani rast BDP-a od četiri odsto godišnje, ne može ni za nekoliko decenija da se približi Češkoj po nivou razvoja“, navedeno je u saopštenju.

Ističe se da kada „takvi matematički ponavljači vode finansije i najvažnije razvojne projekte, ne čudi što je Srbija poslednjih deset godina na samom začelju regiona po godišnjem rastu BDP-a, pa sve više zaostaje, ne samo za Češkom, Slovačkom i Poljskom, već da su postale nedostižne i Hrvatska, Mađarska, Rumunija i Bugarska“.

„Zato smo danas spali na to da se Vučić hvali time što imamo za šest evra veću platu od Crnogoraca, dok svake godine 50.000 mladih pobegne iz zemlje u potrazi za normalnim životom“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare