Kina, Srbija, zastava, zastave
Foto: Shutterstock

Potpredsednik Stranke slobode i pravde i predsednik Resornog odbora za privredu i finansije Dušan Nikezić ocenio je danas da će se Sporazumom o slobodnoj trgovini sa Kinom samo ozvaničiti kolonijalni status Srbije.

Dušan Nikezić pozvao je ministra finansija Sinišu Malog da za promenu „uradi nešto i u interesu Srbije“ i da, kako je istakao Nikezić, ograniči izvoz ruda, poveća rudnu rentu, uvede porez na ekstraprofit za njihovu prekomernu ekspolataciju i uvede obavezu prerade rude u Srbiji, kako bi oživeli našu metaloprerađivačku industriju.

Nikezić je istakao da samo na taj način možemo da „promenimo odnos kineskih i drugih stranih investitora prema najvrednijim srpskim resursima, koje imamo obavezu da sačuvamo i za buduće generacije“.

„Da li ste svesni da ste za prvih pet meseci povećali spoljnotrgovinski deficit sa Kinom na 1,36 milijardi evra, što je 32 odsto više nego prošle godine? Pri tome, preko 90 posto izvoza u Kinu čine jeftine sirovine, poput rude bakra i sečenih stabala, dok uvozimo skupu računarsku, telekomunikacionu i medicinsku opremu“, upozorio je Nikezić.

„Koliko ćemo tek biti na gubitku ako potpišete ovaj sporazum, kakav nemaju ni mnogo razvijenije ekonomije, poput EU ili SAD“, upitao je još Nikezić.

BONUS VIDEO – Gde nas vode novi kineski krediti

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare