Dejan Šoškić. Foto: Vesna Lalić

Profesor Ekonomskog fakulteta Dejan Šoškić izjavio je u intervjuu za portal Nezavisnost.org da je teško proceniti šire posledice rata u Ukrajini, ali da razvoj događaja u ukrajinskoj krizi može bitno promeniti okolnosti, pa i ekonomske posledice na Evropu, a time i Srbiju.

Šoškić je rekao da je obezbeđenje alternativnih linija snabdevanja energentima prioritet u ovom trenutku, istakavši da započeti rast cena energenata neće biti kratkoročan i da će se sekundarni efekti toga preliti na ostatak ekonomije kroz smanjivanje ekonomske aktivnosti i pritisak na rast cena koji dolazi sa strane rasta troškova.

On smatra da će Evropa ući u recesiju i da će to na Srbiju dvojako uticati – kroz trgovinski i investicioni kanal.

Pročitajte još:

„Kroz trgovinski kanal, manje će biti prilike za prodaju naše robe na EU tržištu u uslovima pada ekonomske aktivnosti u EU, a moguće je i da nešto što smo do sada uvozili iz EU, uključujući i repromaterijale, bude manje dostupno i skuplje“, objasnio je Šoškić.

„Drugo, kroz investicioni kanal, recesija u EU, i posebno snažni negativni efekti koji se očekuju na Nemačku, Austriju i Italiju, učiniće da te zemlje kao značajni nosioci stranih direktnih investicija u našoj zemlji, smanje svoje investicije u Srbiju“, ukazao je Šoškić .

Prema njegovim rečima, rast inflacije u svetu i očekivani rast kamata otežaće zaduživanje Srbije na međunarodnom tržištu i time će se smanjiti prostor za kapitalna ulaganja iz budžeta, što će dodatno uticati na obaranje ekonomske aktivnosti u zemlji.

Kako je rekao, ekonomske posledice sukoba u Ukrajini će svakako rezultirati i smanjenjem standarda građana, a nema ni mnogo prostora za blagovremenu odbranu od cenovnih šokova iz inostranstva.

Povodom zabrinutosti građana zbog poskupljenja hrane, Šoškić smatra da bi trebalo uvesti red u subvencionisanju domaćih poljoprivrednih proizvođača, ali i domaćih potrošača, i mnogo manje, domaće prerađivačke industrije.

„Subvencije koje se daju poljoprivredi ne smeju da završavaju kod trgovaca niti kod stranih kupaca. U tom smislu verujem da svi poljoprivredni proizvodi u čiju je proizvodnju novac na neki način uložen iz budžeta, prilikom eventualnog izvoza treba da plate adekvatnu ‘izvoznu carinu“, kojom bi se prethodno date subvencije mogle vratiti u budžet naše zemlje“, naveo je Šoškić.

On smatra da bi takav mehanizam bio fer prema poreskim obveznicima, ali bi doveo i do toga da se rast cena poljoprivrednih proizvoda na međunarodnom tržištu manje odražava na rast cena hrane na domaćem tržištu.

Šoškić ocenjuje da je i bez dešavanja u Ukrajini upitna procena da će BDP Srbije u ovoj godini biti veći za 4,3 odsto, i da nam preti stagflacija.

„Da, i ne samo nama, mislim da je teško izbeći stagnaciju i recesiju uz inflaciju u velikom broju zemalja u svetu. Jednom započeta stagflacija može trajati godinama, kako smo videli 70-ih godina prošlog veka“. kazao je Šoškić.

Bonus video: Dejan Šoškić – Zlato je prirodni izbor, dolar i evro se štampaju u velikoj meri

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare