Šoškić: Odluka NBS o povećanju referentne kamatne stope zakasnela

Biznis 11. apr 202214:43
Podeli:
Dejan Šoškić. Foto: Vesna Lalić

Odluka Narodne banke Srbije o povećanju referentne kamatne stope je ispravna, okasnela i neće biti naročito efikasna, rekao je za Danas Dejan Šoškić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

„Odluka NBS je ispravna jer su inflacioni pritisci jaki i potrebno je sprečiti negativne sekundarne i tercijarne inflatorne efekte koji su dolazili i dolaziće na strani ponude. Ispravna je i jer se šalje potreban signal za sprečavanje daljeg razvoja inflatornih očekivanja. Zakasnela je, jer je sve ovo bilo očigledno već mesecima unazad“ rekao je Šoškić za Danas.

On dodaje da ta odluka neće biti naročito efikasna jer NBS u poslednjih deset godina nije učinila gotovo ništa na afirmaciji i širenju upotrebe dinara u našoj zemlji, što je ključni uslov jačanja stabilnosti domaćeg finansijskog sistema i jačanja efikasnosti alata monetarne politike, pa i ovog koji je sada upotrebila NBS.

Na pitanje šta podizanje referentne kamatne stope znači za klijente banaka Šoškić odgovara da dužnici po osnovu dinarskih kredita mogu očekivati blagi rast kamatnih stopa.

Podsetimo, NBS je prošle nedelje podigla referentnu kamatnu stopu sa jedan odsto na 1,5 odsto uz obrazloženje da će se na taj način sprečiti dalji inflatorni udar, odnosno obuzdati rast cena.

Bonus video: ANKETA - šta je sve poskupelo?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar