Dalekovod struja
Dalekovodi struja Foto:EPA-EFE/KIM LUDBROOK

Socijalno-ekonomski savet (SES) predlaže Vladi da na svaki način pokuša da smanji prekomerno povećanje cene struje za privredu, ali i da razmotri novo povećanje minimalne cene rada, rekao je zamenik predsedavajućeg SES Nebojša Atanacković.

Savet je pozvao Vladu da omogući da se zamrznuta cena struje, koja važi do kraja decembra, omogući i onim privrednicima čiji su ugovori sa snabdevačima istekli pre nego što je Vlada donela odluku o zamrzavanju, dodao je Atanacković, koji je i počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije.

Atanacković je ocenio da domaća privreda neće moći da izdrži prekomerno povećanje cene struje bez „ozbiljnih potresa“, ukoliko bi rast cene kod nas sledio povećanja u Evropi, a koja se oslanjaju na berzanske cene struje.

Istakao je i da Savet smatra da bi, u kontekstu rasta inflacije i cene struje za privredu, trebalo razmotriti promenu visine minimalne cene rada naviše.

Član Saveta i potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Goran Milić naglasio da bi korekciju minimalne cene rada i inače trebalo razmatrati dva puta godišnje, dok je povećanje od 9,4 odsto, koje će se primenjivati od 1. januara nazvao „apsolutno nedovoljnim“ kada je reč o očuvanju standarda građana.

Kada je reč o ceni struje, Milić je rekao da je Savet preporučio da se u razgovorima sa ministarstvima finansija i energetike iznađe mogućnost da povećanje cene struje za privredu (od naredne godine) bude postepeno a ne „šok“ kakav bi, primera radi, bilo povećanje cene od preko 100 odsto.

Državna sekretarka u ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stana Božović ocenila je da je Srbija uspela da situaciju u energetskom sektoru održi stabilnom i da se građani i privreda zaštite od rasta cene struje, ali da se radi o globalnom problemu za koji se traži najbolje rešenje, i to na svakodnevnim sastancima.

Bonus video: (Đuro Svilar) Jeftina samo struja. Ostalo sve skuplje

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar