Foto:N1

"Nove odluke Vlade stvaraju dve grupe privrednika i potrošača: oni koji su privilegovani, jer plaćaju struju po starom cenovniku i one koji plaćaju cenu koja je bila pre zamrzavanja, a koja je skuplja", kaže za Nova.rs Konsultant za energetiku Bogdan Petrović. Ono što je neminovno - uprkos zamrzavanju cena na ograničeni i kratak period, cene će naknadno skočiti i time ugroziti i privredu i građane.

Naime, vlada Srbije nedavno je donela odluku da ograniči visinu cena osnovnih životnih namirnica: šećer kristal, brašno tip T- 400, jestivo suncokretovo ulje, svinjsko meso – but i UHT mleko sa 2,8 procenata mlečne masti. Pored toga, zamrznuta je i cena električne energije za privredu, čime je napravljena apsurdna situacija, prema kojoj privrednici plaćaju različite cene za struju. Time je jedan deo njih privilegovan, što je nenamerna posledica namere vlasti da kupi socijalni mir u narednih nekoliko meseci.

„Imajući u vidu drastično poskupljenje na berzama električne energije u poslednjih nekoliko meseci, Vlada Srbije donela je Zaključak o ceni električne energije za rezervno snabdevanje električnom energijom krajnjih kupaca koji nemaju pravo na garantovano snabdevanje nakon 1. decembra 2021. godine. Ovim aktom utvrđuje se cena električne energije za preduzeća koja bi zaključila ugovore o rezervnom snabdevanju, a koja bi omogućila njihovo dalje poslovanje i stvaranje klime za očuvanje povoljnog privrednog ambijenta u Republici Srbiji. Utvrđena cena električne energije biće primenjivana do stabilizovanja situacije na referentnoj berzi“, navodi se u saopštenju Vlade.

Konsultant Bogdan Petrović rekao je u izjavi za Nova.rs da nove odluke Vlade stvaraju dve grupe privrednika i potrošača: oni koji su privilegovani, jer plaćaju struju po starom cenovniku i one koji plaćaju cenu koja je bila pre zamrzavanja, a koja je skuplja.

„Vlada Srbjie već dva meseca naređuje EPS-u da ne povećava cenu struje. Ona je naložila EPS-u da ne povećava cene u decembru, a isto tako je bilo u novembru. Trenutno Vlada odlaže poskupljenje cene struje tako što nalaže EPS-u da produžava stare ugovore. Da nema tih odluka, struja bi poskupela za dva i po do tri puta, za industrijske potrošače. Onda bi oni deo troškova morali da prevale na cene, jer niko ne može da izdrži toliki energetski udar“, rekao je on za Nova.rs.

Petrović je podvukao da je rast cene struje neminovan, jer Srbija deo električne energije uvozi i nelogično je da cene ne idu „na gore“.

„EPS uvozi deo struje, jer nema dovoljno u svojim izvorima. Zbog remonta u Kolubari bilo je gubitaka, pa je struja morala da se uvozi. Naravno da je država morala da podigne cenu, ali to sve ima veze sa izborima i socijalnim momentom, isto kao što nije podignuta cena brašna ili ulja. Mi imamo problem strukturni problem, jer je nerealno ekonomski da se ne poveća cena struje iako ona mora da bude veća. Pitanje je koliko je ova odluka dugoročno održiva, kao i to da li se time krše Zakon o zaštiti konkurencije i Zakon o energetici s obzirom na to da privredni subjekti koji su zaključili ugovor pre novembra plaćaju skuplje struju neg oni kojima su ostali stari ugovori na snazi. Time je Vlada stvorila neravnopravne potrošače. Jednostavno, vi imate dve kategorije potrošače“, kazao je konsultant i dodao:

„To se odnosi na one kojima je ugovor istekao u novembru i decembru, a nekome je ugovor istekao u junu, on je već dobio novi cenovnik. Nije omogućeno svim potrošačima da imaju jednake uslove, čime je napravljena neravnopravna tržišna utakmica. Podvlačim, još letos su bili skuplji cenovnici i ljudi su ih kupovali, a sada imamo situaciju da imamo privilegovane kojima je omogućeno da plaćaju po prošlogodišnjim cenama. Država je častila takve privrednike dva meseca“, jasan je naš sagovornik.

Konsultant naglašava da će ovakva politika na kraju doprineti da građani žive teže.

„Privreda će to na kraju da svali na građane, to je jasno. Cena struje za građane je garantovana, ona nema veze sa tržišnom. Privreda po Zakonu o energetici ima tržišno snabdevanje, a kod građana struja zavisi od odnosa države i EPS. E sada, kada bude poskupela cena struje u pekarama i restoranima onda će oni poskupeti cenu svojih proizvoda. Ko god da troši puno struje, tamo će i do povećanja cena usluga koje se nude građanima, što će im dodatno proizvede troškove i otežati situaciju“, zaključio je Petrović.

Drakulić: Deo srpske privrede će stati

Zbog poskupljenja struje za privredu za 2,7 puta deo srpske privrede će da stane jer neće moći da izdrže taj pritisak, a drugi će taj trošak ugraditi u cene finalnih proizvoda, upozorio je predsednik srpskog poslovnog kluba Privrednik i vlasnik Point grupe Zoran Drakulić i poručio da to zemlju „gura“ u još veću inflaciju 2022. godine.

Drakulić je, u autorskom tekstu za NIN, objasnio da se posle najave ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović o većoj ceni struje za privredu njegovo preduzeće obratilo Elektroprivredi Srbije i dobila cenu struje veću za 2,7 puta od one koju plaća ove godine.

Bonus video: (Đuro Svilar) Jeftina samo struja. Ostalo sve skuplje

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare