Foto:EPA-EFE/DIEGO AZUBEL

Predstavnici Socijalno-ekonomskog saveta početkom naredne sedmice zvanično će započeti pregovore o minimalnoj ceni rada u 2021. za oko 350.000 ljudi, dogovoreno je na današnjem kolegijumu Socijalno-ekonomskog saveta (SES), rečeno je Tanjugu u Uniji poslodavaca Srbije.

Pročitajte još:

To su dogovorili predstanici sindikata, poslodavaca i Ministarstva za rad, kaže počasni predsednik UPS-a Nebojša Atanacković i dodaje da će već u ponedeljak biti formirane radne grupe za pregovore.

Takođe, planirano je da sednica SES-a bude održana 14. septembra u Palati Srbija.

Atanacković kaže da su sindikati danas izneli od ranije poznate zahteve da se dostigne minimalna potršačka korpa od oko 37.000 dinara, što bi značilo povećanje minimalca za 2021. godinu od 25 odsto, ali da izrazili spremnost da se taj cilj odloži za 2022. godinu.

Nebojša Atanacković Foto: Medija centar

Poslodavci su, dodaje, ostali pri svom zahtevu, da se minimalac ne povećava paušalno već prema rastu BDP-a i inflacije koja se očekuje u narednoj godini, kao i da mogu da pristanu na veći rast minimalca ako im država to kompenzuje kroz smanjenje troškova.

„Privreda se tako izjasnila da nema mesta da se generlano svima poveća minia zarada. Može ako dobijemo kompenacijziju“, rekao je Atanacković.

Sastanak je danas održan u prostorijama UGS Nezavisnost, koja trenutno predsedava SES – om, a prisustvovao je i ministar za rad Zoran Ðorđević.

Pregovori o minimalcu treba da se završe po zakonu do 15. septembra.

Poslodavci su ranije izneli predlog da se privremeno „zamrzne“ minimalac pošto još nije formirana nova vlada ili da se do kraja godine odloži donošenje odluke o povećanju minimalca, kako bi se videlo koliki će biti rast privrede u ovoj godini.

Vlada je prošle godine povećala minimalac sa 27.000 dinara na oko 30.000 dinara u 2020. godini.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)