Podeli:
Foto: Shutterstock

Na račune 235.372 preduzeća i preduzetnika danas leže 18.000 dinara po zaposlenom, što je deo "drugog paketa pomoći" države privredi u doba korone. Prema podacima Ministarstva finansija, na ovaj način biće podržana isplata zarada za nešto više od milion zaposlenih.

Pročitajte još:

“Drugi paket mera” je, prema rečima ministra finansija Siniše Malog, vredan 66 milijardi dinara, a samo na 60 odsto minimalca, ili 18.000 dinara po zaposlenom za mala i srednja preduzeća i preduzetnike izdvojeno je 18,4 milijarde dinara.

Kako je saopštilo Ministarstvo finansija, od “prvog paketa pomoći” države razlikuje se po tome što je namenjen i novoosnovanim pravnim licima, odnosno onima koji su se registrovali posle 15. marta ove godine.

Sa druge strane, vredi podsetiti da su u “prvom paketu” manjim poslodavcima iplaćena tri minimalca u celom iznosu – po 30.000 dinara za tri meseca koji su odabrali, u periodu mart – jun.

Velikim firmama čije je poslovanje bilo ugroženo epidemijom isplaćena je polovina minimalca po zaposlenom za isti period, po 15.000 dinara.

Za neke se, međutim, ispostavilo da je već “prvi paket” neisplativ.

Tako je direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija YUTA Aleksandar Seničić izjavio da će nekoliko agencija vratiti isplaćenu pomoć iz prvog paketa, pošto su primorane da otpuste radnike.

Uslov za korišćenje prvog, kao i aktuelnog drugog paketa pomoći države bio je da poslodavac ne sme da otpusti radnike tri meseca pošto je isplaćena poslednja rata podrške.

View this post on Instagram

Уколико привредни субјект жели да користи мере Владе Републике Србије, потребно је да не смањује број запослених за више од 10% у периоду од три месеца од исплате последње минималне зараде. Држава је успела да задржи пуну запосленост, наша привредна активност и токови новца показују да је Република Србија на правом путу. Већ сада су видљиви и ефекти првог пакета мера, јер је закључно са 30. јулом исплаћено више плата него закључно са 29. фебруаром ове године.

A post shared by Министарство финансија (@ministarstvo_finansija) on

Novac može da se iskoristi ili vrati

Sve firme koje su koristile prvi paket mera, automatski su prijavljene i za “drugo poluvreme” državne pomoći.

Foto: Shutterstock

Što se tiče novoosnovanih firmi, Ministarstvo finansije je najavilo da će njima podrška za zaposlene na posebne namenske račune leći u septembru, i to u visini od 120 odsto minimalne zarade po zaposlenom. Preduslov za isplatu je da do 15. septembra podnesu PPP-PD obrazac na kome će kao datum dospeća poreza i doprinosa staviti 5. januar 2021. godine.

Takođe, za sve korisnike podrške u vidu 60 odsto minimalca važi da, ukoliko novac ne žele  ili ne ispunjavaju uslove, samo ne treba da ga troše i sredstva će biti automatski vraćena u budžet, a najkasnije do 31. oktobra.

Prema najavi Ministarstva finansija, sledeća “rata” 60 odsto minimalca za korisnike pomoći države biće isplaćena u septembru, a “drugim paketom” je predviđeno i odlaganje naplate poreza i doprinosa za mesec dana.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar