Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ukupno tri amandmana na dva zakona predložio je danas skupštinski odbor za finansije, a ministar Siniša Mali, kao predstavnik predlagača tih zakona pomenute amandmane je prihvatio, stoji na sajtu Skupštine Srbije. Time bi, praktično, nova zakonska rešenja trebalo da budu usklađena sa dogovorom postignutim sa Udruženjem radnika na internetu o načinu oporezivanja frilensera.

„Odbor je podneo amandmane na član 5. i član 7. Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana i amandman na član 1. Predloga zakona o dopuni Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje. Predstavnik predlagača ministar finansija Siniša Mali prihvatio je predložene amandmane“, navodi se na sajtu Skupštine.

Poslanici bi trebalo da se izjasne o ovako dopunjenim predlozima zakona.

Miran Pogačar, predsednik Udruženja radnika na internetu, sa kojim je država postigla sporazum o načinu oporezivanja dohotka frilensera podseća da je sa predstavnicima Vlade postignuta saglasnost da se u poslednjih pet godina normirani troškovi sa prvobitno predloženih 43 odsto podignu na 50 odsto. Taj iznos predstavlja poresko oslobođenje.

Poreska osnovica se, praktično, izračunava kada se od ostvarenih prihoda oduzme 50 odsto normiranih troškova i još neoporezivi deo u iznosu od 32.000 dinara.

To znači da se, na prihode ostvarene do 1. januara 2022. godine, neće plaćati porezi i doprinosi do iznosa od 64.000 dinara mesečno, što je oko 550 evra.

Ko je zarađivao više, on će imati pravo i na otplatu duga na rate tokom deset godina, bez kamate. Na plaćene doprinose, frilenseri će imati pravo i na upis staža.

Od januara iduće godine, poresko oslobođenje biće smanjeno i iznosiće ukupno 18.300 dinara.

„Do januara 2022. godine sa Vladom Srbije biće usaglašen novi model oporezivanja frilensera koji bi trebalo da trajnije reši visinu nameta na njihove prihode“, naveo je Pogačar.

 

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar