Naučni skup Foto:TANJUG/ MRE/ ZORAN PETROVIC/

Projekti za otvaranje rudnika litijuma u Srbiji uznemirili su deo javnosti. Srpska akademija nauka i umetnosti zato je organizovala naučni skup: "Projekat Jadar: Šta je poznato?" Dok se u SANU debatovalo o posledicama i benefitima eksploatacije litijuma, ispred te institucije više stranaka, pokreta i udruženja došlo je da kaže "ne" takvim projektima u vidu demarša.

Da ne bude rekla-kazala, nedoumica i straha od istraživanja i rudarenja litijuma, bora i minerala „Jadarita“, Srpska akademija nauka i umetnosti pokrenula je naučnu debatu koja će napominju biti zasnovana samo na činjenicama.

Vladimir Stevanović, predsednik odbora SANU „Čovek i životna sredina“, ocenjuje da projekat od početka nije bio dovoljno transparentan, pa izaziva sumnju. Objašanjava, izračunat je potencijalni profit, ali nije dat odgovor na ključno pitanje.

„Ima li uopšte cenu što se nalazi na površini iznad rudnog eksploatacionog polja i na mestu budućih deponija i jalovine i prateće infrastrukture“, pita se Stevanović.

Trenutno niko nema pravo da bude nemi kritičar bez predloga za bolje rešenje, smatra ministarka rudarstva Zorana Mihajlović. Litijum je po njoj prirodno bogatstvo zbog kog je Srbija strateški bitna zemlja.

„Činjenica je da ćemo ili iskoristiti istorijsku šansu da Srbiju učinimo liderom u proizvodnji proizvoda od trenutno jednog od najtraženijih metala 21. veka ili će naše buduće generacije biti samo posmatrači modernog svetskog razvoja, bez ikakve šanse da budu aktivni učesnici“, poručuje ministarka.

Mihajlović uverava da još uvek nisu donete konačne odluke, a kada budu biće u skladu sa zakonom i održivim razvojem.

Međutim, ispred zgrade u kojoj je govorila okupile su se stranake, pokreti i udruženja koja su već odlučila i kako kažu predstavljaju brojne građane koji se protive rudniku i geološkim istraživanjima u svom okruženju.

Na pisarnici Akademije ostavili su demarš u kom traže da se prekine projekat „Jadar“.

protest Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC/

Zvezdan Kalmar iz Koalicije za održivo rudarstvo u Srbiji upozorava da je litijum „prepoznat kao ekološka bomba“.

„Sasvim je izvesno da to nije perspektiva za Srbiju. Srbija ne sme da dozvoli da bude laboratorija za naučni eksperiment koji će da predvode strane kompanije“, poručuje Kalmar.

Demarš je ostavljen i na portirnici ambasade Australije. U njemu se traži da njeni predstavnici prestanu sa podrškom projekata kompanija „Rio Tinto“ i „Jadar Litijum“ iz te zemlje, a koji nije u interesu građana Srbije.

protest Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Duško Kuzović iz pokreta „Oslobođenje“ podsetio je da je Rio Tinto već pričinila ogromnu i nepopravljivu štetu životnoj sredini, kako u Astraliji, tako i u drugim zemljama.

„Stoga nije moguće imati poverenja u mere zaštite lokalnog stanovništva i prirode Srbije tokom rada rudnika koje verbalno pruža pomenuta kompanija, kao i pojedini funkcioneri u ministarstvima i Vladi Srbije“, tvrdi Kuzović.

A ako se nastavi lobiranje za kompanije čije poslovanje je neprihvatljivo, dodaju, to bi moglo da naruši kvalitet odnosa dve države, a tako nešto nikome nije cilj.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare