Rekonstrukcija Glavne ulice u Zemunu, koja je započeta u aprilu 2023. godine, koštaće Grad Beograd čak 6,4 miliona evra. To je za oko 900.000 evra više nego što je bilo predviđeno ugovorom sa kompanijama "Štrabag" i "Sekjuriton", koje su izvođači radova.

Baš na Bogojavljenje trebalo bi da bude otvorena rekonsutrisana Glavna ulica u Zemunu, što je najavio predsednik te opštine Gavrilo Kovačević, pre desetak dana. Posle dužeg vremena, ovo bi mogla da bude prva saobraćajnica koja će biti završena pre roka, ali za mnogo veću sumu nego što je planirano.

U Zaključku gradonačenika i Privremenog organa, usvojenom na sednici Privremenog organa, piše da će za rekonstrukciju iz gradske kase biti isplaćeno ukupno 6,4 miliona evra sa PDV-om. To je čak 875.000 evra više nego što je prvobitno planirano. U ovom dokumentu, međutim, ne navodi se zbog čega je povećana vrednost radova.

Član Privremenog organa dr Vladimir Obradović kaže za “Novu” da nema informaciju zbog čega je povećana cena. Kako kaže, predstavnici opozicije u pomenutom telu ne mogu da dobiju nijednu informaciju više od onoga što piše u dokumentaciji koja im je dostupna, a koju dobiju uoči same sednice.

Vladimir Obradović Protest ispred RIK-a Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

“Za tačke dnevnog reda koje se usvajaju po skraćenom postupku uopšte nema diskusije, već se odmah usvajanju”, kaže Obradović.

Prvobitna vrednost radova, koje izvode kompanije “Štrabag” i “Sekjuriton”, planirana je u iznosu od 540 miliona dinara bez PDV-a ili oko 648 sa PDV-om (5,5 miliona evra). Do kraja 2023. godine, navodi se u Zaključku, utrošeno je oko 4,5 miliona evra.

PROČITAJTE JOŠ

Posao rekonstrukcije je inače pripao firmama “Štrabag” i “Sekjuriton”. “Štrabag” je austrijska firma koja često sklapa ugovore sa državom, bez obzira na to što je još 2019. godine inspekcija Ministarstva rada objavila da je kod njih zatekla 42 radnika “na crno”.

Ova firma bila je zadužena i za rekonstrukciju Trga republike 2019. godine, koja očigledno nije dobro urađena. U više navrata prevrtane su kocke, a ovih dana svedočimo novim oštećenjima u tom delu grada, koji su rekonstruisali.

Druga firma,“Sekjuriton” je u većinskom vlasništvu javnosti nepoznatog Radeta Mandića.

Na šta idu milioni iz gradske kase?

Rekonstrukcija Glavne ulice je počela u aprilu prošle godine, a gradski sekretar za investicije Luka Petrović rekao je da je na ukrštanju te sa Gospodskom ulicom predviđena izgradnja izdignute pešačke platforme kako bi se u ovoj zoni omogućilo komfornije povezivanje pešačkog saobraćaja. Petrović je tada rekao i da rekonstrukcija Glavne ulice u Zemunu obuhvata obnovu saobraćajnice koja podrazumeva korekciju broja saobraćajnih traka.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Ukida se treća traka od Preradovićeve do Zmaj Jovine i na tom potezu se šire trotoari. Biće izvršena i korekcija širine saobraćajnih traka, tako da će glavna traka biti širine 3,5 metara, a trake za skretanje levo tri metra“, objasnio je Petrović.

On je tada najavio i rekonstrukciju kompletne vodovodne instalacije, obnovu javne rasvete i postavljanje dodatnih semafora na još četiri raskrsnice.

BONUS VIDEO Dušanovački most i dalje čeka rekonstrukciju: Do tada saobraćajne gužve su neminovne

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare