Foto:promo

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je na sastanku sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i predstavnicima javnih preduzeća u oblasti proizvodnje i distribucije električne energije i gasa, da je neophodno da sva preduzeća bolje planiraju i brže realizuju kapitalne investicije i pokrenu strukturne promene koje će povećati efikasnost. Ona je istakla važnost efikasnijeg funkcionisanja državnih preduzeća i bolje naplate potraživanja, dodajući da su dugovanja prema Srbijagasu gotovo 900 miliona evra, a prema EPS-u 20 milijardi dinara.

Mihajlović je kazala da je sa delegacijom MMF-a, koju predvodili načelnik Jedinice za jugoistok u Evropskom odeljenju Jan Кes Martejn i šefica Кancelarije MMF-a u Beogradu Julija Ustjugova, razgovarala o finansijskom stanju svakog preduzeća.

„Složili smo se da najpre investicioni planovi moraju da budu jasni i precizni, da se pokrenu kapitalne investicije, pre svega kada je reč o Elektroprivredi Srbije (EPS), kao i distributivnoj elektroenergetskoj i gasnoj mreži, odnosno promenama u radu Srbijagasa i Transnafte“, rekla je ona, prenelo je ministarstvo.

Ukazala je i da Srbija, ukoliko ne bude ulagala u gasne interkonektore, distributivnu mrežu, visokonaponsku mrežu, ali i nove kapacitete, neće moći da zadovolji potražnju za gasom i električnom energijom.

„Suština je da stvorimo i energetske koridore i budemo nezaobilazni energetski faktor u regionu“, izjavila je Mihajlović.

Ona je rekla da je ovo važan trenutak, s obzirom na to da je ove godine Srbija ušla u proces energetske tranzicije i neophodno je da javna preduzeća pokrenu svoje strukturne promene i budu efikasnija.

„Velike su obaveze i odgovornost pred svim državnim preduzećima, koja moraju da budu efikasnija u svom funkcionisanju i da naplaćuju svoja potraživanja. Dugovanja prema Srbijagasu su gotovo 900 miliona evra, prema EPS-u 20 milijardi dinara“, precizirala je ministarka.

Zbog toga, kako je dodala, rukovodstvo tih preduzeća mora da bude konkretnije i efikasnije u svom radu i hitno krene u nove investicione cikluse.

„Ne sme biti kašnjenja, kao što je slučaj sa dosadašnjim investicijama EPS-a, jer svaki dan kašnjenja u realizaciji investicija je ozbiljan problem u obezbeđivanju energetske sigurnosti i zadovoljenju potreba koju za energijom imaju i privreda i domaćinstva. Ministarstvo će učiniti sve što je u našoj nadležnosti da u tom procesu pomognemo“, naglasila je Mihajlović.

Ona je istakla i da, uprkos krizi na evropskim tržištima, neće biti poremećaja na srpskom tržištu energentima, kao i da cena gasa, električne i toplotne energije za domaćinstva neće biti promenjena do kraja grejne sezone.

Tokom sastanka sa misijom MMF-a, osim reformi javnih preduzeća, bilo je reči i o strateškim okvirima za razvoj energetike, investicionom ciklusu i zelenoj agendi koju sprovodi Ministarstvo rudarstva i energetike, kao i gasnoj diverzifikaciji i planovima u vezi sa promenama u rudarskom sektoru koje se sprovode sa ciljem modernog, održivog i zelenog rudarstva.

„Doneli smo nove zakone, pri kraju je izrada podzakonskih akata i strateških dokumenata, nacionalnog integrisanog plana za klimu i energetiku i strategije razvoja energetike do 2030, sa vizijom do 2050. godine. Pripremili smo i plan investicija, čija je vrednost 17 milijardi evra, od čega će najmanje pet milijardi biti za OIE. To je naš novi model rasta i mogućnost da unapredimo privredni ambijent“, podsetila je Mihajlović.

Na sastanku su bili i predstavnici EPS-a, Elektromreže Srbije, Elektrodistribucije Srbije, Srbijagasa, Transnafte, Beogradskih elektrana.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar