Siniša Mali Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da će država ciljati da u što kraćem periodu minimalne zarade budu izjednačene sa minimalnom potrošačkom korpom, ali da to nije zakonska obaveza.

“ Mi smo se dogovorili da izjednačimo minimalne zarade i potrošačku korpu ali to nigde ne stoji i nije zakonska obaveza „, kazao je on novinarima u Leštanu nakon obilaska preduzeća „Eko-san“ koje je učestvovalo u konkursima za bespovratna sredstva malim preduzećima za nabavku opreme i koje je u toku prethodne godine na taj način nabavilo solarne panele.

Mali nije mogao precizno da kaže kada će se ovo izjednačavanje desiti, jer kako je naglasio to zavisi od mnogih parametara, ne samo u Srbiji nego i u svetu.

On je naveo i podatak da je minimalna zarada u Srbiji ove godine povećana za 14,3 odsto.

Mali je objasnio i da je minimalna zarada po definiciji iznos naknada koji se obezbeđiuje zaposlenima u slučaju da preduzeće uđe u neki problem kao što je na primer stečaj i da ona nema nikakve veze sa potrošačkom korpom.

On je objasnio i da do izjednačavanja minimalne potrošačke korpe i minimalnih zarada nije došlo do sada, iako je bilo najavljivano da će se desiti 2018, zbog korone i ekonomske krize što je, kako je dodao, bio veliki problem ne samo naše ekonomije.

Prema rečima ministra finasija Srbije, trenutno se vode pregovori sa sindikatima i poslodavcima o minimalnoj zaradi i svaki ti razgovori imaju smisla.

„Svake godine razgovaramo o tome. To nisu jednostavni razgovori, jer svako ima svoje želje, ali činjenica da je danas minimalna zarada oko 40.000 dinara u odnosu na nekih 15.700 dinara koliko je bila pre 10 godina najbolje sve govori“, kazao je on.

PROČITAJTE JOŠ

Ministar je naveo i podatak da je u junu ove godine u Srbiji bilo 2.367.000 zaposlenih i da je to jako bitno da se zna kada se govori o minimalnoj zaradi, jer mora da se pravi balans između toga.

„Ako idete naglo sa povećanjem plata, poslodavci mogu da krenu sa otpuštanjima. Zato to nije jednostavna odluka“, dodao je Mali. On je naglasio i da se država u prethodnom periodu trudila da sačuva radna mesta i poveća broj zaposlenih, a paralelno sa tim da povećava i plate.

BONUS VIDEO Grad sa najnižim prosečnim platama ima stadion od 2,5 milijarde – JUGpress

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare