Ranka Savić Foto:N1

"Svakoj vlasti odgovara da ima sindikate koji su poslušni, ne talasaju mnogo, ne prave probleme, i sa kojima je u krajnjoj liniji vrlo lako postići dogovor", izjavila je za N1 Ranka Savić, predsednica Asocijacije samostalnih i nezavisnih sindikata.

Ona je predložila da se pregovori između sindikata i države oko minimalne cene rada odlože do formiranja nove Vlade Srbije, i utvrđivanja veličine štete prouzrokovane epidemijom koronavirusa.

Savić objašnjava da ASNS ne učestvuje u pregovorima sa nadležnima oko minimalne cene rada zbog toga što se reprezentativnost sindikata u Srbiji nije dokazivala u prethodnih 15 godina.

„Po Zakonu o radu, preispitivanje reprezentativnost sindikata je predviđena na svake tri godine“, podsetila je ona.

Komentarišući visinu minimalca, ona navodi da se svake godine u avgustu pokrene svojevrsna licitacija kolika će biti minimalna zarada u Srbiji.

Podsetimo, reprezentativni sindikati koji će učestvovati u pregovorima sa državom naredne nedelje zahtevaju povećanje minimalca od 25 odsto, dok poslodavci traže moratorijum na minimalnu zaradu do kraja godine.

„Imamo i predstavnike Unije poslodavaca koji govore o njihovoj tužnoj sudbini, da su na prosjačkom štapu i da je nemoguće povećanje minimalne cene rada. S druge strane, sindikati traže i imaju zahteve koji su nerealni. Svi bi voleli da minimalna plata iznosi 57.000 dinara ili 107.000 dinara, jer bi to govorilo da je Srbija visoko razvijena država. Međutim, u ovakvoj situaciji izlaziti sa nerealnim zahtevima je prosto neodrživo“, ocenjuje ona.

Savić napominje da je veoma teško pričati o povećanju zarada, u toku ekonomske krize, za koju stručnjaci predviđaju da će biti teža od one iz 2007. godine.

Ranka Savic
Ranka Savić Foto:N1

„Mi smo izašli sa jednim predlogom. Napuštamo demagogiju, napuštamo izražavanje lepih želja i tražimo da dođe do moratorijuma, odnosno odlaganja pregovora o minimalnoj ceni rada. Pregovori počinju kada Vlada nije formirana, i ja postavljam pitanje sa kim to sledeće nedelje socijalni partneri pregovaraju. Vlada će biti formirana oko 1. septembra i ostaje rok od 15 dana za utvrđivanje minimalne cene rada, i naš predlog je da se odlože pregovori“, kaže ona.

U interesu je svih radnika i sindikata, napominje Savić, da minimalna cena rada bude što veća, ali procenjuje da će ove godine ona stati na istom nivou, ili da će doći do veoma malog povećanja.

„Zbog toga je ovo što ASNS predlaže u interesu zaposlenih“, istakla je ona.

Savić je ocenila da do sporazuma između sindikata i poslodavaca neće doći jer su razlike u zahtevima i ponudama poslodavaca velike, kao i da će krajnju reč o minimalnoj ceni zarade dati novoformirana Vlada Srbije.

Upozorila je da je veliki broj radnika ostao bez posla i da će nova otpuštanja radnika doći sa početkom jeseni.

Ocenila je da je pomoć Vlade Srbije privredi bila dobar potez, jer bi se u suprotnom broj nezaposlenih za vreme pandemije koronavirusa iznosio mnogo više.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare