Foto: Medija centar

Država treba da obezbedi novac za isplatu pune nadoknade za vreme bolovanja zbog kovida-19 i zaposlenima u privredi, kao što je obezbedila za službenike u javnom sektoru, zatražili su predstavnici sindikata u Socijalno-ekonomskom savetu (SES).

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović rekao je posle sednice SES-a, da taj sindikat traži da se ne pravi diskriminacija izmedju zaposlenih u državnom i realnom sektoru kada se isplaćuje nadoknada za bolovanje zbog koronavirusa.

Nadoknadu zarade za vreme privremene sprečenosti za rad isplaćuje poslodavac za prvih 30 dana bolovanja i ona iznosi 65 odsto od prosečne zarade koju je radnik zaradio u poslednja tri meseca.

Dva meseca posle početka pandemije država je dala preporuku da poslodavac ako je u mogućnosti isplati punu nadoknadu zaposlenom radniku koji je bolestan od koronavirusa ili je zbog toga u izolaciji.

Orbović je rekao da je to malo ko učinio u realnom sektoru jer poslodavci nemaju novca, pa sindikat traži da razliku od 35 odsto obezbedi država iz budžeta.

„Predložili smo da se ta razlika izmedju zaposlenih u javnom i privatnom sektoru izbriše jer se zaposlenima u javnom sektoru već isplaćuje nadoknada od 100 odsto za vreme bolovanja iz budžeta“, rekao je Orbović.

Istakao je da je problem što je Vlada Srbije dala preporuku realnom sektoru koja nije obavezujuća, a da u njemu nema potpisanih granskih kolektivnih ugovora koji bi to regulisali.

„U javnom sektoru su izmenjeni kolektivni ugovori i zaposleni dobijaju nadoknadu od 100 odsto za vreme bolovanja ili izolacije“, rekao je Orbović.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da je i po Ustavu nedozvoljena diskriminacija zaposlenih.

Nebojša Atanacković /
Foto: Medija centar

„Nije pravično da zaposleni u realnom sektoru koji pune budžet ne mogu iz te državne kase da dobiju razliku od 35 odsto do pune nadoknade zarade za vreme bolovanja, a onaj ko ‘sedi’ u ministarstvu ili drugom mestu može“, rekao je Atanacković.
* * *
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar