Ranka Savić
Ranka Savić Foto: N1

Uz inicijativu da zdravstveni radnici koji su direktno bili uključeni u borbu sa kovid krizom imaju pravo na beneficirani radni staž, Asocijacija slobodnih i nezavisnih sidikata ne odustaje ni od inicijative da nedelja bude neradni dan.

„Ne može neradna nedelja. Ne dam. Ko hoće da ne radi nedeljom, nek ide u neke druge zemlje“, naveo je on tada.

Ranka Savić, predsednica ASNS ponavlja da sindikat neće da odustane od ove inicijative.

„Niko predsedniku našem ne brani da radi nedeljom – cela vlada može da radi nedeljom i to je njihov izbor i pravo. Ali, ljudi u trgovini imaju pravo na taj jedan dan koji će da provedu sa porodicom“, rekla je Savić za N1.

Povezane vesti:

Kako je dodala – po našem predsedniku ne treba da imamo ni godišnji odmor.

„Moramo da se borimo ponovo za ono za šta su se borili još čikaški radnici pre stotinu i više godina – da dobijemo pravo na osam sati rada i osam sati odmora i sna. Po našem predsedniku mi svi treba da radimo, ali po mogućnosti da nam plate budu od 32.000 do 50.000 dinara – to bi bilo idealno, pa da svi strani investitori i srpski poslodavci budu prezadovoljni i da ostvaruju profite“, navela je Savić.

Ne bi, kaže, toliko zamerala predsedniku da je rekao: „Moramo da radimo, situacija je takva, ali ću se založiti da tim ljudima koji rade nedeljom, ona bude plaćena kao za dane državnog praznika“.

„Tada bih verovala da predsednik želi dobro Srbiji, ali i zaposlenim radnicima u trgovini. Ali, pošto nas je iznevirao, zato što ne može jedna država tako da funkcioniše – da jedan čovek, ma ko on bio, kaže: ‘Ne dam’ i ‘Ne može’- mi od toga nećemo odustati. Borićemo se i na kraju ćemo se izboriti, ja sam u to sigurna“, zaključila je Ranka Savić.

Pristali i veliki trgovci

Sindikat je, navodi Ranka Savić, o uvođenju neradne nedelje razgovarao sa poslodavcima svih većih trgovinskih lanaca u Srbiji.

„Za neradnu nedelju smo dobili njihovu apsolutnu saglasnost – prihvatili su jer imaju manjak radne snage, ta nedelja bi im dobro došla jer bi tako izvršili preraspodelu rada“, navela je ona.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar