Zoran Stojiljković Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Predsednici sindikata čiji predlog za povećanje minimalne zarade za narednu godinu danas nije prihvaćen, rekli su da ovakvu zaradu prima u Srbiji između 350.000 i 370.000 građana i da će oni podneti najveći teret krize.

Predsednik S S S S Ljubisav Orbović rekao je da je na minimimalcu 350.000, a predsednik UGS Nezavisnost Zoran Stoiljković da je, sa dvadesetak hiljada ljudi sa minimalcem u javnom sektoru, to oko 370.000 ljudi.

„Očekivali smo da po dogovoru minimalac u 2021. godini dostigne minimalnu potrošačku korpu za tročlanu porodici, ali situacija je takva da to nije moglo da se izvede. Veći problem imali smo tokom pregovora sa poslodavcima, a njihov predlog za povećanje bio je 4-6 procenata, što je blizu predloga Vlade Srbije“, rekao je Orbović.

On je dodao da samo delimično tačno da veći minimalac podiže i prosečnu zaradu.

„Tokom pet godina minimalna zarada porasla je ukupno 44,5 procenata a prosečna plata u istom periodu 22 procenta“, naveo je Orbović.

Stoiljković je rekao da su sindikati pokazali volju da se nađu na parametru od nešto više od 34.000 dinara za minimalac u sledećoj godini, što bi, smatra, bio kompromis.

Dodao je da je minimalna zarada po Zakonu o radu veličina koja je incidentna i isplaćuju je poslodavci na rok ne duži od šest meseci kada imaju velike probleme u poslovanju.

„To je ispod granice siromaštva za tročlanu porodicu u kojoj pretpostavljamo da radi jedan. Nema trpeljivijih građana, i zaposlenih i ovih iz sindikata nego što su ovi u Srbiji. Nejednakosti su ovde najveće, a siromaštvo je vrlo rasprostranjeno. Ovim ritmom imaćemo efekat da će srazmerno ovu krizu najviše platiti najsiromašniji“, rekao je Stoiljković.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare