Foto: TANJUG/ JAROSLAV PAP/ bg

U Novom Sadu je danas otvorena fabrika nemačke kompanije "Kontinental automotiv Srbija“ u kojoj će se proizvoditi napredni elektronski sistemi za upravljanje vozilima. Tim povodom je ambasador Nemačke Tomas Šib poručio da projekti kao što je "Kontinental" doprinose reputaciji Srbije kao moderne, vrlo dinamične i inovativne poslovne lokacije u Evropi i dodao da je njegova želja da etiketa "Made in Serbia" dobije sličan, gotovo magičan prizvuk, baš kao što etiketa "Made in Germani" već decenijama ima u mnogim zemljama sveta.

Povodom otvaranja fabrike “Kontinental” u Novom Sadu ambasador Nemačke, Tomas Šib, rekao je da je to odličan primer dobrih ekonomskih odnosa između Nemačke i Srbije.

„Već duže vreme možemo biti ponosni na vrlo pozitivan trend:

– Nemačka je srpski trgovinski partner broj jedan već nekoliko godina zaredom, takođe tokom pandemije.

– Nivo aktivnosti nemačkog poslovanja u Srbiji postajao je sve jači i jači. Od 2000. godine ukupne investicije nemačkih kompanija iznose više od 2,5 milijardi evra i otvoreno je oko 68.000 radnih mesta“, podsetio je Šib i dodao da sada vidimo i da se izvode sve složeniji investicioni projekti kao što je „Kontinentalov“ projekat u Novom Sadu.

Povezane vesti:

Napomenu je da takva ulaganja nisu samo dokaz namere kompanija da ostanu dugoročno u Srbiji, pomažući u prenošenju znanja, kao i tehnologije, već takođe značajno doprinose rastućoj reputaciji Srbije kao moderne, vrlo dinamične i inovativne poslovne lokacije u Evropi.

„Moja želja je da etiketa ‘Made in Serbia’ uskoro dobije sličan, gotovo magičan prizvuk, baš kao što etiketa „Made in Germani“ već decenijama ima u mnogim zemljama sveta“, poručio je.

Rekoa je da investicije poput ove takođe doprinose promovisanju jakog i konkurentnog privatnog sektora, a snažni privatni sektor je osnova za održivi ekonomski rast, koji je potreban da bi se ekonomija Srbije uklopila u jedinstveno tržište EU i postala spremna za pristupanje EU.

„Srbija je već oslobodila značajan potencijal i definitivno se razvila u zanimljivo mesto za evropske investitore poslednjih godina. Dobra infrastruktura, dobro kvalifikovana radna snaga i blizina Evropske unije nude konačne argumente za direktna ulaganja u Srbiju“, poručio je ambasador Nemačke u Srbiji.

Foto: TANJUG/ JAROSLAV PAP/ bg

Kako je rečeno na otvaranju, vrednost investicije je 140 miliona evra, a u fabrici će biti zaposleno više od 500 ljudi, prenosi Danas.

Predstavnici „Kontinentala“ su kazali da će „značajno rasti“ potražnja za proizvodima za autoindustriju koji će se proizvoditi u Novom Sadu.

Ta nova fabrika je deo poslovne jedinice „Kontinentala“ „Human Machine Interface“ (HMI).

„Kontinental“ tri godine u Novom Sadu ima Centar za istraživanje i razvoj i ta firma je do danas zaposlila više od 600 IT inženjera.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar