Foto: Vesna Lalić

Savez ekonomista Srbije procenio je da je u domaću privredu potrebno direktno uložiti 600 miliona evra radi povećanja njene likvidnosti i zato priprema set mera koje će predložiti Vladi Srbije u cilju ublažavanja ekonomskih problema nastalih usled pandemije virusa korona, izjavio je član Izvršnog odbora Saveza ekonomista Srbije i profesor Ekonomskog fakulteta u Nišu Boban Stojanović.

On je agenciji Beta kazao da je dokument koji će biti poslat Vladi Srbije biti gotov najkasnije do ponedeljka.

„Dokument će sadržati dva kompleksa mera – fiskalne mere i direktnu intervenciju države u oblasti finansija. Mere su usmerene najpre na povećanje likvidnosti kako bi preduzeća mogla da nastave sa proizvodnjom i plaćanjem obaveza“, istakao je Stojanović.

Prema njegovim rečima, potrebno je hitno preduzimanje čitavog seta mera, kako bi bili korak ispred negativnih posledica koje mogu da nastanu.

Privredna komora Srbije, podsetio je, juče je objavila podatak da je već prestala da radi 171 kompanija, a procenjuje se da je oko 70.000 ljudi na nekoj vrsti odsustva, plaćenog ili neplaćenog.

„Kada jedna firma prestane da radi to utiče na njene kupce, dobavljače, na čitav niz firmi. Brzo treba preduzeti mere da ne dođe do lančanog efekta. Lanac treba očuvati makar slabim vezama“, istakao je Stojanović.

On je naveo da je potrebno da se predupredi otpuštanje radnika time što će poslodavac preko fiskalnih olakšica biti stimulisan da to ne radi.

„Predložićemo Vladi Srbije da se država potpuno odrekne poreza i doprinosa za plate radnika koji su na neplaćenom odsustvu, a da porezi i doprinosi za radnike na plaćenom odustvu umanji za 50 odsto“, izjavio je Stojanović.

Kako je istakao, vanredno stanje i pandemija virusa naročito pogađa pojedine sektore, poput ugostiteljstva, a posebno su pogođena mala i srednja preduzeća i zato je potrebno da se pre svega njima pomogne i da se koliko-toliko održi njihova likvidnost.

„Naš predlog je da paušalni porez ne plaćaju preduzetnici koji su prestali ili će prestati sa svojim aktivnostima. Kako sada da frizerski saloni plaćaju obaveze prema državi kada ne rade“, izjavio je Stojanović.

Procena Saveza ekonomista Srbije je, kazao je Stojanović, „da je potrebno direktno uložiti 600 miliona evra u privredu u cilju povećanja njene likvidnosti“.

„Ta intervencija bila bi realizovana preko banaka, ali bi rizik za data sredstva preuzela država. Razmišljali smo i o osnivanju garantnog fonda, budući da nemamo razvojnu banku, u cilju obezbedjivanja likvidnosti banaka, a samim tim i privrednih subjekata“, kazao je Stojanović.

On je rekao da Narodna banka Srbije i ministar finansija hitno moraju da izađu sa jasnim merama i vrlo hitno moraju da intervenišu.

Pri tom, dodao je Stojanović, ne treba ići sa pojedinačnim potezima, ne rešavati problem jednog poslodavca, već sa linearnim i opštim mera.

„U ovoj situaciji ne možemo da se oslonimo na tržište. Dokaz su maske za jednokratnu upotrebu koje su pre pandemije koštale 20 dinara, a sada 120 dinara“, rekao je Stojanović.

Prema njegovim rečima, sve ozbiljne države već su izašle sa konkretnim merama u sferi ekonomije u cilju ublažavanja novonastalih problema, dok je kod nas jedino jasno da u javnom sektoru neće biti otpuštanja i smanjenja plata.

Stojanović je rekao da je grupa G20, koju čine najrazvijenije zemlje sveta, već donela odluku o intervenciji u oblast ekonomije u iznosu od pet hiljada milijardi dolara.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram