Foto: Shutterstock

Nakon što je Vlada Srbije povećala akcize na cigarete za dinar i po, počele su spekulacije o tome kada će pušači na trafikama i u marketima zateći više cene. Kako Nova.rs saznaje, do trećeg poskupljenja cigareta doći će u četvrtak, 14. jula.

Prema nezvaničnim informacijama, cigarete proizvođača „Philip Morris“ od četvrtka biće skuplje za 10 dinara. Dakle, poskupeće Marlboro, L&M, Parliament i ostali proizvodi ovog proizvođača.

Kako je Nova.rs već pisala, od osmog jula su skuplje cigarete prozivođača „British American Tobacco“. Od danas kreće i drugi talas poskupljenja, pa će i „Japan Tobacco“ svoje proizvode prodavati po novim, višim cenama. Od danas će na trafikama, između ostalih, biti skuplji Winston, Sobranie i LD.

Inače, do poskupljenja dolazi zbog uvećanja akcize, koja se u skladu sa akciznim kalendarom koriguje svakih šest meseci, odnosno u januaru i julu. Tako će akciza biti povećana sa 79,75 na 81,25 dinara, odnosno za jedan i po dinar. Tako će se, shodno dinamici korekcije dva puta godišnje, cene povećati još šest puta, a cilj ovih uzmena je usklađivanje sa standardima Evropske unije, po kojima bi prihod Srbije na 1.000 cigareta trebalo da se, sa 70, poveća na minimum 90 evra.

BONUS VIDEO Dr Aleksandra Vukov: Još uvek ne znamo dugotrajne posledice ecigareta i vejpa

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar